В храма Свето Успение Богородично“ в квартал Гледка“ в Кърджали

...
Коментари Харесай

Стотици се простиха с отец Боян Саръев

В храма „ Свето Успение Богородично “ в квартал „ Гледка “ в Кърджали се организира траурно поклонение след гибелта на отец Боян Саръев , енорийски духовник, който умря на 27 декември в локалната болница, съобщи „ Българска телеграфна агенция “. 

Стотици поданици на Кърджали и покрайнините, както и от разнообразни елементи на страната, се събраха, с цел да изпратят в последния му път Кръстителя на Родопите . В църквата се чуваха траурни песнопения.

След последния ритуал, отец Боян Саръев ще бъде заровен в двора на храма, в който той служеше и проповядваше повече от 30 години.

Хората го спомнят като доста добър човек, с задача и религия . Христина Узунова, която бе пристигнала да се елементарни, споделя, че му пожелава ярък път.

Отец Саръев беше неповторима фигура в района, където множеството хора изповядваха разнообразни религии . Този факт не пречеше на хората да го почитат и ценят. Димитър Габеров, който даже живее в Канада, показва уважението си към отец Саръев и неговата активност.

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956 година в село Жълти Чал, Крумовград . Той приключва междинното милиционерско учебно заведение и работи като сержант в Крумовград и София, след което приключва школата на Министерство на вътрешните работи в „ Симеоново “. През 1990 година бива ръкоположен за дякон и по-късно за духовник в Пловдивската епархия, където служи до последния си ден. Освен своята религиозна активност, той също беше деен в благотворителни и просветителни начинания в Родопите и кръщаваше доста помаци и български турци.

Отец Боян Саръев оставя след себе си неделима част от историята на района и цялата страна. Той бе обичан и почитан освен като духовник, само че и като човек с дълбока религия и сърце, отворено към помощта и поддръжката към близък си .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР