В ход сега е Свещеният месец, предшестващ големия празник Рамазан

...
В ход сега е Свещеният месец, предшестващ големия празник Рамазан
Коментари Харесай

Наш сайт предлага хелал храни за мюсюлманите

В ход в този момент е Свещеният месец, предхождащ огромния празник Рамазан Байрам, който тази година ще бъде празнуван на 24 май. Не единствено по време на пости, само че и през цялата година вярващите следват строги правила при подбора на храни и питиета, като употребяват само хелал (според други източници халал – бел.ред.) артикули, които дават отговор на религиозните условия от фермата до трапезата, оповестява БНР.

У нас профилирана онлайн платформа за първи път сплотява напъните на компании, притежаващи документи за произвеждане и продажба на хелал храни, улеснявайки достъпа до екологично чисти артикули.

Думата " хелал " идва от арабски и в превод значи " чисто " или " възможно ". Това е храната, регламентирана от Корана като позволена за консумация от мюсюлманите, изяснява пред националното радио Метин Молаали, основателят на първия уебсайт за хелал артикули в България.

„ Думичката „ хелал “ е чистотата на процеса в първородния му тип, т.е. по този начин, както природата е предоставила избрани хранителни суплементи, те са модифицирани и предоставени на обществото, без да има щета за човешкия организъм “, споделя Молаали.

Антонимът на " хелал " е " харам " и значи " неразрешено ". В черния лист попадат питателните артикули, които съдържат алкохол или свинско месо. Ислямът постанова и специфични условия за развъждането и клането на животните.

„ Месото на животното е заклано по характерен ред и кръвта е изтекла. Не е умъртвено с ток, не е убито с оръжие и животното не е изтезавано “, споделя Метин Молаали.

В световен мащаб пазарът за хелал сертифицирани артикули е голям и бързо нараства, защото евентуално обслужва над 1,5 милиарда мюсюлмани по целия свят. Продажбата на хелал храни в последните три години е повишена в пъти, разяснява Метин Молаали.

„ Тоест, човечеството схваща, че там, където има екологично чиста храна, в действителност има по-добро здраве и кондиция. Тук, в България занапред това набира скорост в последните 4-5 години и тъкмо това ме подтикна “, споделя Молаали.

Родните производители на хелал храни се насочват най-вече към износа, а повода е, че в България тези артикули се употребяват и търсят единствено от надълбоко отдадените мюсюлмани. Стремежът на 31-годишния пловдивчанин е да разсъни интереса на цялото общество към етикета „ хелал “.

Платформата, създадена от Метин Молаали действа от два месеца и прави доставки в цялата страна. Идеята е да се подтиква както по-малкия, по този начин и междинния и огромния бизнес.

„ Това е платформа, която презентира еко, натуралното, наше селско стопанство, наше родно произвеждане – предпоставката да израсне едно бъдещо крепко потомство “, споделя Метин Молаали.

Рано е да се приказва за трайни потребителски желания, само че към този момент ползата към сладките изкушения е мощно изразен. Сред най-търсените артикули по време на Свещения месец са фурмите.

Понятието хелал не се лимитира единствено до храната. Това е метод на живот, може да го откриете в козметиката, медикаментите, в обноските и държанието. По света към този момент има даже хелал хотели, чиито услуги са напълно съобразени с религиозните правила.

Ислямът приканва вярващите да си оказват помощ и да градят дружно общество, чиито основи са единството и милосърдието. Метин Молаали взе участие в самодейност на Главното мюфтийство “Сподели софра “ и раздава хранителни филантропични пакети на нуждаещите се по време на Рамазана.

Грижата на младия мъж към нуждаещите се ще продължи и по-късно. Заедно със свои съидейници Метин приготвя учредяването на фондация в помощ на обществени групи, които изпитват потребност от грижа и съвет.

„ Добрините не са единствено за избрани интервали. Те са всеки ден в нашия живот “, уверен е Метин. „ Хората, които си нямат никой – бездомни, сираци, вдовици. За всяка група хора ние да подадем ръка и да бъдем съпричастни с тяхната орис. Защото в епохата, в която живеем, ние виждаме човешкия образ, който се е видоизменил. Всичките морални полезности са сменени с буржоазен правила. Погледнато в историята – всяка нация минава през сложни интервали, само че всяка нация, която е съумяла да запази човешкото и връзката си с Бога – тя съумява. “

Необходимостта от наличието на състрадание и угриженост в актуалния свят, Метин Молаали стимулира с откъс на персийския стихотворец от Средновековието Джеляледдин Руми: „ Една свещ не губи нищо от светлината си, в случай че възпламени друга свещ. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР