В ход е процедурата по официалното обявяване на Чарлз Трети

...
В ход е процедурата по официалното обявяване на Чарлз Трети
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Лондон: Официалното обявяване на Чарлз Трети за крал на Великобритания

В ход е процедурата по формалното оповестяване на Чарлз Трети за крал на Англия. Ритуалът има чисто внушителен темперамент, тъй като тронът се наследява автоматизирано при кралска гибел и задачата му е само тържественото съобщаване на името на новия монарх. Церемонията се организира обичайно в двореца Сейнт Джеймс в Лондон и за първи път в историята се предава по малкия екран.



Дворецът Сейнт Джеймс в сърцето на Лондон е бил резиденция на английските монарси, преди да изберат да се реалокират в Бъкингамския замък, както и на самия крал Чарлз Трети. Заседава и Съветът по възкачването на престола - за финален път той се е събирал през 1952 година. Съветът ще оповести гибелта на кралица Елизабет Втора и ще прогласи възкачването на престола на нейния първороден наследник и към този момент крал - Чарлз Трети. Той стана монарх сега, в който тя умря в четвъртък следобяд в лятната си резиденция Балморал в Шотландия.



Днес възкачването му на престола ще бъде доказано от съвета, в който влизат представители в Народното събрание, някогашни министър председатели, министър-председателя Лиз Тръс, принц Уилям и доста други публични фигури. С разгласа те ще отдадат респект на починалата кралица и ще дадат поддръжката и благословията си на новия монарх.

По-късно от балкона на двореца Сейнт Джеймс ще бъде прочетен този документ. За първи път ще проехтят думите: " Бог да пази краля! ", а химнът ще прозвучи със същата фраза, а не както до момента през последните десетилетия: " Бог да пази кралицата! ". След това събитието ще бъде ознаменувано с топовни салюти. Текстът ще бъде прочетен и в Единбург, Белфаст и Кардиф - столиците на страните от Обединеното кралство.

" Вярвам, че когато Чарлз стане крал, ще му дадете същата поддръжка, която дадохте на мен " - с тези думи кралица Елизабет Втора се обърна към британците през февруари, когато се навършиха 70 години на трона и тя означи своя платинен празник.



Днес и в идващите дни ще забележим раждането на новия крал - през вчерашния ден той произнесе първата си тирада, а преди този момент беше и измежду хората, скърбящи за майка му пред Бъкингамския замък. Заедно с него е кралицата - консорт Камила. На 73 години, Чарлз Трети е прекарал живота си в подготовка за тази роля и в този момент той би трябвало да поеме жезъла.

Кулминацията, несъмнено, ще бъде неговата коронация. Но подготовката ѝ може да отнеме месеци, даже година. Например, коронацията на Елизабет Втора е била година и 4 месеца откакто е била оповестена за кралица. Когато настъпи денят на коронацията - тя, както през последните 900 години - ще бъде в Уестминстърското абатство. Ще бъде извадена солидната златна корона на Свети Едуард, която тежи 2 кг и 230 грама, с цел да бъде положена върху главата на краля единствено и само в този ден и по-късно още веднъж да бъде прибрана в Тауър.

Промените след гибелта на кралицата ще са доста и последователно ще настъпват в доста сфери. Ликът на Елизабет Втора, който е на английските лири - банкноти и монети, ще бъде сменен с този на крал Чарлз Трети, само че това ще отнеме месеци и няма да стане незабавно. Ще бъдат заменени униформите на военните и служителите на реда, пощенски кутии и марки, портретите на краля ще се появят на всички места вместо тези на неговата майка, които бяха до момента.



Междувременно британците са потънали в тъга за своята обичана кралица и това ще е по този начин в идващите няколко дни. Само за седмица те се озоваха начало на страната си с две нови лица - това на министър-председателя Лиз Тръс и на краля Чарлз Трети, вместо Борис Джонсън и Елизабет Втора. И до момента в който първата смяна беше предстояща, втората е мъчителна за британците, които харесваха, одобряваха и уважаваха своята кралица.



фотоси: БГНЕС

Думите ѝ, отправяни във възходи и рецесии, попадаха в сърцата им и поддържаха английския дух. Тя беше образец със своята отдаденост на нацията, със своята човещина и жанр, а обликът ѝ стана част от известната просвета и евентуално ще остане неизменима част от нея.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР