В хипотезата сме, в която вероятността да бъде излъчен кабинет

...
В хипотезата сме, в която вероятността да бъде излъчен кабинет
Коментари Харесай

Анастас Стефанов: Вероятността да бъде излъчен кабинет е много голяма

В хипотезата сме, в която вероятността да бъде излъчен кабинет е доста огромна. След две седмици договаряния четирите политически субекта към момента излъчват подготвеност. Червените линии по-скоро са на заден декор. Това сподели за БНР политологът Анастас Стефанов.

" Най-вероятно през днешния ден ще станем очевидци на заявления, апелиращи към държавност, апел за работа, за ново начало. От друга страна, може би ще станем очевидци на обявление на провокациите, които седят пред страната и пред обществото, в резултат на рецесиите, които са се обострят в последните месеци. Надявам се по-скоро да господства градивният политически звук, а не това, на което станахме очевидци в 45-ия и 46-ия парламент. Мисля, че оценката на жителите по отношение на този политически звук беше красноречива. Избирателната интензивност на 14 ноември сподели това. Това би трябвало да е записка, която да се вземе поради “, добави още Анастас Стефанов.

" Тонът за колаборация беше натрапен още в акцията от водачите на “Продължаваме смяната “ – Петков и Василев. Допълнително се ускори чувството, че партиите към този момент са на ръба на пропастта и някак съдружно ръководство от тези четири политически субекта, които влязоха в договарянията, ще би трябвало да бъде случено по силата на задължението на политическата конюнктура, в която се озова България. Очевидно е, че политическите партии имат разлики, които се пробват да подтиснат или да реализират компромис, което си заслужава възторженостти за усилието. Любопитно ще е да забележим изкристализирането на картината в това съдружно ръководство и действително какви ще са първите стъпки, които то ще покаже на обществото. Политическите сили дават поръчка за цялостен мандат – да не се работи за малко и на парче, а по-скоро да се структурира някакъв тип съдружна стратегия към цели. Въпросът е по какъв начин ще се реагира от всяка една от политическите сили в границите на гласуването на противоречиви моменти и на непопулярни законопроекти и политика, а такива ще има. Започваме с енергийната рецесия и нуждата от незабавното правене на нов бюджет, с нуждата от тегленето на външен дълг. Всичко това ще става притежание на обществото през дебатите в Народното събрание. Сигурен съм, че някои от тях ще стартират като ослепителен политически сюжет още в самото начало. В последна сметка има и упования за това, страната прекомерно дълго функционираше в ексклузивен режим “, сподели Анастас Стефанов.

" За българина политическият развой е значим не толкоз през призмата на качествения миг, т.е. – какви политики по какъв метод против какви запаси, а кой прави политиките и е отпред на съответната институция. Коалиционните кабинети малко или доста са стигматизирани точно поради наложения квотен принцип в министерските кресла. Не чакам да стане основна колизия сред четирите субекта, най-малко на обществено ниво, тъй като това би раздрусало обединението в самото начало. Ако тя не може да излъчва някакъв обикновен интегритет, даже в самото начало, тя не може да излъчва меродавност. Тя ще има опция да развие една девиантна, по-скоро отклоняваща се от това, което сме привикнали да преглеждаме като естествена съпротива. Може би ще се нарежда като антистатукво на целия 47-и парламент “, разяснява Анастас Стефанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР