В хаоса от COVID-19 потребителското поведение е нетипично и рязко се

...
В хаоса от COVID-19 потребителското поведение е нетипично и рязко се
Коментари Харесай

Потребители по време на пандемия

В хаоса от COVID-19 потребителското държание е нетипично и внезапно се трансформира. Затова за марките е извънредно значимо да наблюдават по какъв начин тяхната целева публика мисли какви са настройките и упованията ѝ.

В тази връзка маркетинговата организация Pragmatica проведе проучване измежду 400 представители на градското население на България, ползващо интернет. Проучването обгръща интервала 22-23 март, 10 дена след оповестяването на изключително състояние в страната. 

Един от първите индикатори в изследването цели да покаже какво е прочувственото положение на хората в актуалната обстановка. При мъжете раздразнението е по-силно изразено, а измежду дамите по-осезаеми са терзанието и тъгата. Имайки поради доста възходящия брой инфектирани, напрежението и опасенията от заразяване в столицата и огромните градове са по-силно изразени в сравнение с в по-малките обитаеми места. Усеща се разлика и в настроението на работещите от у дома и тези, които са на работното си място. Работещите, които към момента посещават работното си място, не са толкоз обезпокоени от заразяване с COVID-19. От друга страна, обаче, те са доста по-раздразнени от създалата се обстановка. Лицата до 60 години демонстрират по-скоро зоркост в сравнение с терзание от обстановката, което се дължи на обстоятелството, че самите те не се усещат толкоз застрашени от COVID-19. От своя страна, хората над 60 години изпитват най-голямо безпокойство от заразяване с вируса.

70% от хората споделят, че коронавирусът основава напрежение в тяхното семейство. Положително е това, че изнервеността към момента не е достигнала своя връх, защото едвам 5% са показали, че обстановката у дома е доста напрегната. В очакване на края на вирусната вълна хората се усещат както обезпокоени и смутени, по този начин и раздразнени.

На въпрос „ Доколко се притеснявате от опцията Ваши близки да се заразят с ковид “ 25% от респондентите дават оценка 8 от 10. Това води до извода, че в по този начин създалата се обстановка се оказва, че хората са по-загрижени и са по-склонни да се тормозят повече за здравето на своите близки, в сравнение с за своето лично здраве.

Въпреки наложените спешни ограничения, 36% от изследваните лица споделят, че напълно неотдавна са излизали от у дома. Сред тях, хората под 30 годишна възраст са най-склонни да излизат на открито, защото не са толкоз обезпокоени за здравето си. Сравнително по-малко са хората, спазващи изцяло обществената изолираност - едвам 12% не са излизали от у дома от пет и повече дни. Жените са по-склонни да прекарват повече време у дома. Като част от ограниченията за ограничение на COVID-19 огромна част от заетите към този момент работят от у дома. Работещите от у дома са преобладаващо лица, които живеят в по-големи обитаеми места.

Интересни са данните, които наблюдават държанието на хората във време на ковид. 87% от респондентите заобикалят или лимитират събирането с хора. 84% мият ръцете си по-често, а 63% от тях употребяват дезинфектант. 77% са лимитирали използването на публичен превоз, 81% са понижили пътуванията зад граница.

Мерките, които всеобщо се подхващат са в унисон с рекомендациите на Кризисния щаб и на СЗО. Те се показват в съблюдаване на по-добра персонална хигиена и оптимално ограничение разпространяването на вируса посредством обществено разграничаване. Притеснението от вируса си проличава и в държанието на лицата – по-възрастните като по-застрашени са склонни да съблюдават по-стриктни ограничения за запазване на здравето си. Много особено за лицата под 30 години е това, че интензивно се осведомят и търсят данни за броя болни. Друга мярка, която те подхващат е да анулират плануваните си пътувания. Промяната в потреблението е осезаема – 56% от градското население показват, че към този момент лимитират покупките си единствено до най-необходимото като това е най-типично за по-възрастните представители, а 10 от всички лица са пренасочили покупките си онлайн.
pragmatica.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР