В Халич ще видите как живеят местните жителиДоскоро тук са

...
В Халич ще видите как живеят местните жителиДоскоро тук са
Коментари Харесай

Изненади в златния квартал на Истанбул

В Халич ще видите по какъв начин живеят локалните поданици Доскоро тук са живели мигранти и небогати, през днешния ден е безшумно и зелено
 

Истанбул няма потребност от показване. Град с дълга история, кръстопът сред Европа и Азия, годишно притегля милиони туристи, които желаят да видят античните арки на Света София, да се допрян до османското минало на страната в първокласния интериор на султанските дворци или да хапнат обичаен турски геврек - симит, до момента в който гледат Босфора. Може да наподобява, че Истанбул е прекомерно претъпкан и безреден. Това частично е правилно даже във времена на ковид с всичките им ограничавания. Тук обаче можете да намерите и тишина и успокоение Ц да вземем за пример на брега на Златния рог. Какво може да предложи на пътешественика регионът, който до неотдавна се смяташе за един от най-бедните в централната част на града, написа " Lenta.ru ".

От стриди за султана до заводи и сиромашки квартали

Златният рог или Халич, както го назовават??в Турция, е залив, разделящ европейската част на Истанбул на южна и северна. Хората по крайбрежията му се заселват в устието на Златния рог през 7 век прочие н. е. По-късно там е учредена византийската колония, която се трансформира в именита столица на Византия - Константинопол. Едно време тук са живели етнически гърци, а през Средновековието по крайбрежията стартират да се появяват квартали на локални евреи и търговци, идващи от италиански градове-държави като Венеция, Генуа и Пиза.

През по-голямата част от историята на Златния рог регионът процъфтява. Построени са огромни пристанища за търговски кораби, появяват се църкви, синагоги и джамии. В залива е открита гигантска риба звук, а по време на Османската империя в локалните води са ловени стриди, които са изпращани на трапезата на самия султан.Златният рог обаче е прочут освен заради дейната икономическа и стопанска активност, която се развива към него, само че и с живописните гледки, рисувани от художници, а пътешествениците въодушевено описват за пейзажите, определяйки ги като най-красивите в цялостен Истанбул. Славата на залива се дължи на първо място на залезите, които оцветяват крайбрежията и водите му в същия златист цвят.Разбира се, има и други версии за това от кое място идва думата ДзлатенУ в името. Според една от тях при завладяването на Константинопол от османските турци през 1453 година, локалните поданици стартират да изхвърлят цялото насъбрано злато във водата, с цел да не отиде при завоевателите.

Ако даже през 19 век Халич процъфтява, то към този момент в средата на новия век регионът последователно стартира да запада. Първо тук се излива поток от мигранти от други райони на Турция, по-специално от Анадола, а по-късно стартира бързо и безредно създаване на промишлени предприятия. В резултат на това красивите крайбрежия се оказват застроени с небогати квартали и заводи, които изхвърлят боклуци в залива, а рибите стартират да измират.Златният рог е в пагубно състояние доникъде на 80-те години на предишния век, когато управляващите в Истанбул въпреки всичко вземат решение да се заемат с неговото възобновление.

Между два центъра

Усилията на чиновници, еколози, градостроители и други експерти не са напразни. Това е видно, задоволително е единствено да се разноските в парка, който се появи на един от крайбрежията на залива. Тревни площи, пътеки за феновете на утринния джогинг и колоездене, футболно игрище, спортни площадки, известните истанбулски котки, спокойна алея - всичко това настройва към умерено въодушевление. Има и няколко хотела в региона против парка. Туристите не стопират тук толкоз постоянно, колкото да вземем за пример в Султанахмет, само че това има своя сексапил - можете да се разхождате по улиците свободно, без да се промъквате през тълпите.

 

В същото време да стигнете отсам до главните туристически центрове е много елементарно - регионът се намира сред Стария град, където са съсредоточени най-значимите исторически монументи - катедралата Света София, Синята джамия, двореца Топкапъ и квартал Таксим с известната улица Истиклял, магазини, заведения за хранене и многочислени питейни заведения, които работят до късно през нощта.С кола може да стигнете до двете направления за 15-20 минути, само че в случай че няма тапи, които не са необичайност в големия мегаполис с повече от 17 милиона поданици. Ако желаете, може да употребявате услугите на такси, само че би трябвало да запомните, че не постоянно е допустимо да се обадите на автомобил посредством някое от мобилните приложения, работещи в града. По-добре да наемете кола незабавно или да разгледате маршрутите на публичния превоз.

Може обаче да опознаете същинския Истанбул и да видите по какъв начин живеят някои от жителите на града, без да напущат рамките на квартала. Ако преминете през хотелите и заведенията за хранене по крайбрежието и навлезете малко по-навътре в жилищната част на региона, ще откриете напълно друг свят. По балконите съхне долни дрехи, на покрива на стопанската сграда кълват жито червен петел и черна кокошка, в локалните аптеки въобще не приказват британски, само че въпреки всичко се пробват да оказват помощ, като се обадят на другар и употребяват услугите на Гугъл преводач.

От разнообразни ъгли

Въпреки обстоятелството, че регионите по крайбрежията на Халич в северната му част мъчно могат да се нарекат туристически, даже тук има какво да се прави. Едно от заниманията е разходката с лодка по Златния рог. За два-три часа ще имате опция освен да разгледате забележителностите на Истанбул от нов ъгъл, само че и да се запознаете с локалната фауна, като нахраните патици, гъски и чайки. В същото време ще видите и главният експонат на локалния музей на името на Рахми Кох, отдаден на историята на превоза Ц подводница от 1944 година, която е акостирала наоколо до брега. При хубаво време, минавайки под моста Галата, окупиран от риболовци, може да отидете до самия Босфор - оттова гледките са още по-впечатляващи.Между другото, един от локалните хотели има лична лодка с капитан, която гостите му могат да наемат за сходни пътувания - петзвездният Lazzoni. Дори сервират на борда обичайната турска закуска.

Друг вид да се насладите на панорамна панорама към Истанбул е визитата на хълма Пиер Лоти. Намира се на отсрещния бряг на залива. До него се стига по два метода: пешком или с кабинков въжен превоз.Точно на изхода му има наблюдателна площадка, поради която туристите постоянно идват тук. От хълма Пиер Лоти се разкрива една от най-хубавите гледки към Истанбул. Отляво се виждат небостъргачите на бизнес кварталите, а вдясно на хоризонта са куполите и минаретата на Света София и джамията Сюлеймани.

В региона има и културни, и просветителни занимания. Освен към този момент упоменатия транспортен музей, там е и музеят Миниатюрк, в който са подредени понижени копия на най-известните естествени забележителности и архитектурни структури на Истанбул и Турция. Има модели на Синята джамия, кулата Галата, на от дълго време опустошения храм на Артемида от Ефес и даже на Кападокия с дребни балони, висящи във въздуха.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР