В Грузия противоречив законопроект за чуждестранните агенти отново предизвика масови

...
В Грузия противоречив законопроект за чуждестранните агенти отново предизвика масови
Коментари Харесай

Противоречив закон в Грузия предизвика масови протести и дебат в парламента

В Грузия спорен законопроект за " задграничните сътрудници " още веднъж провокира всеобщи митинги до късно нощес. 14 души бяха арестувани в столицата Тбилиси. Според ръководещите, законът ще е гаранция за демокрацията, съгласно опозицията и критиците му, той ще попари очакванията на Грузия за участие в Европейски Съюз.

Днес спореният закон за задграничните сътрудници влезе за спор в залата на Народното събрание. За разлика от през вчерашния ден, когато се стигна до физически конфликт сред ръководещи и съпротива, през днешния ден борбата беше единствено словесна.

Арчил Талвадзе, народен представител от ръководещата партия " Грузинска фантазия ": " Този закон пази демокрацията в нашата страна от всякаква външна интервенция. Прозрачността и отчетната са цели, доказани от отчета на Европейския съюз. "



Тина Бохукава, водач на опозицията: " Не вкарвайте този закон в дневния ред - нито през днешния ден, нито на следващия ден, нито този сезон, нито идната година. Оттеглете този закон - в този момент и вечно. В Грузия няма място за съветски закон! Европа е изборът на грузинския народ! "

Законът влиза за спор година и един месец откакто беше препоръчан за първи път от ръководещите. Тогава - под натиска на многохилядни митинги и конфликти сред стачкуващи и полиция, документът беше отдръпнат. Официалното му име е закон за " прозрачността на непознатото въздействие ", само че беше наименуван от протестиращи и медии " съветски ". Според записаното в него всяка организация, която получава повече от 20% % финансиране от чужбина, ще би трябвало да се записва като " задграничен сътрудник ".

Тамар Ходжимирова: " Протестирам против " съветския закон " за повторно. Първият път беше сполучлив, уповавам се и в този момент да успеем. Защото мисля, че законът доста ще навреди на нашето европейско бъдеще. Той е взет и преписан, безусловно от съветския закон против свободата на медиите и организациите. Резултатът тук ще бъде същият като в Русия! Абсолютно същият! "



Лука Цулая: " Става дума за запазване на независимостта ни и на законите, такива, които да ни разрешават по-добра интеграция в Европейския съюз. "

Опасенията на опозицията са, че както в Русия и Беларус, по този начин и в Грузия, законът ще се употребява като инструмент за кавга с несъгласните с властта. Обвиненията против ръководещата партия " Грузинска фантазия " са, че постанова все по-авторитарни способи и прокарва проруски хрумвания. От " Грузинска фантазия " отвръщат, че законът е нужен, с цел да има бистрота на ръководството и с цел да се противостои на " псевдолибералните полезности ", налагани от чужбина.



фотоси: БГНЕС

Освен опозицията, против закона се разгласи президентът на Грузия Саломе Зурабишвили. Европейският съюз, който през декември даде на Грузия статут на претендент за общността, съобщи, че законът е " несъответстващ " с полезностите на съюза. Абсурдно е законът да се назовава съветски план, считат от Кремъл. Борбата с задграничните сътрудници е измислена в Съединени американски щати, никоя страна по света не желае интервенция във вътрешните си работи и в този момент всички се борят против задграничните сътрудници, обявиха в Москва.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР