В границите на окупираното кипърско село Давлос, в местността Викли

...
В границите на окупираното кипърско село Давлос, в местността Викли
Коментари Харесай

Изключителен геоложки феномен в кипърско село Давлос

В границите на окупираното кипърско село Давлос, в местността Викли (Галуния), се намира удивителна геоложка групировка, състояща се от редуващи се пластове глина, мергел, пясък, варовик и други скали. Това съобщи за Българска телеграфна агенция кипърската организация КНА.

В предишното местността е разпозната от откриватели с името „ Ахейско крайбрежие “, което се загатва и от античния географ Страбон. Това не е археологически документирано, изясни пред Кипърската новинарска организация Мария Макри, чиновник в Отдела за антики. 

В региона е намерено антично населено място, което отделът за антики афишира за античен монумент през 1971 година Ахейците колонизират Кипър от 1210 до 1000 година прочие Хр. 

Първоначално тази околност е „ открита “ от фоторепортера на Кипърската новинарска организация Катя Христодулу през април предходната година. Уникалните й фотоси на скалите и видеото й заинтригуват сътрудниците й от КНА, които вземат решение да проучат по-подробно мястото, съгласно някои клюки - „ Ахейският бряг “. 

Според Мария Марки, която познава добре региона, по северното крайбрежие на Кипър, от Кормакитис до Апостолос Андреас, може да се откри най-широко публикуваната геоложка групировка в геотектонската зона Пентадактилос – Флиши от Китрея. 

Марки изясни, че това е литоложка групировка, състояща се от редуващи се пластове глина, мергел, пясък, варовик и други скали, която съгласно доктор Константину и Панагидис е формирана от 95% седиментни отлагания, пренесени от мощни морски течения през междинния миоцен от Южна Мала Азия, и 5% от ерозионни материали от планинската верига Пентадактилос. 

„ В продължение на хиляди години пластовете глина, мергел и варовик са ерозирали от морската вода, за разлика от пясъчните пластове, които са устойчиви на ерозия. Това събитие образува в някой елементи на северното крайбрежие, изключително в региона на Давлос, специфичен пейзаж, който постоянно основава усещане за изкуствена структура, само че в същина е извънреден геоложки феномен “, сподели още Марки. 

Районът се намира в рамките на село Давлос, по-точно в местността Викли (Галуния). Марки, сподели, че този обект е бил изследван от археолози при започване на 70-те години на предишния век, преди противозаконното турско настъпление през 1974 година, от някогашния шеф на Отдела за антики доктор Хаджисава. 

Марки изясни, че съгласно доктор Хаджисава в региона е намерено огромно населено място, съществувало през елинистическия интервал (312-58 година прочие Хр.), от римския интервал (58 година прочие Хр. – 395 година сл. Хр.) и раннохристиянския интервала (395 година доникъде на VII век сл. Хр.).

Селището се намира на към 5 км североизточно от село Давлос и на 5,5 км северозападно от село Коми. 

„ Останките заемат повърхност от 300х200 метра върху каменист терен, ситуиран на границите сред двете села. В западната част има дребен залив, който евентуално е употребен за пристанище в древността. Наличието на огромни количества керамика и строителни материали, свидетелстват за смисъла на обекта “ сподели още Марки. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР