В града на Херакъл е имало и келти, преселници са

...
В града на Херакъл е имало и келти, преселници са
Коментари Харесай

Хераклея Синтика възкръсва онлайн

В града на Херакъл е имало и келти, преселници са пристигнали чак от Картаген и Милет  Намерихме следващата огромна скулптура на младо момиче и необичаен надпис на латински Тази година ще проучим Акропола Пътят от село Рупите към обекта е асфалтиран Всичко вършим за хората, а не да напишем дебели книги Дори и в пандемията предходната година пристигнаха над 60 000 туристи, споделя археологът доцент доктор Людмил Вагалински в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
- Господин Вагалински, какви са последните артефакти, открити на Хераклея Синтика край село Рупите, където работите от 2007 година? Какво следва?
- Тази година предстоят разкопки, които ще продължат към четири месеца. Ние продължаваме да работим по централния площад на града - Форума. Миналата година проучихме неговата западна част, а тази година ще продължим да работим по Форума в неговата северна външна страна, както и да довършим западния му сектор, където има пространства на два етажа.Що се отнася до находките, намерихме следващата огромна скулптура на младо момиче, както и доста забавни надписи. Тази година също се надявам да намерим надписи, тъй като те носят доста забавна информация за града.
- Какви забавни надписи открихте?
 - Миналата година излезе един надпис на латински, което е изключителна необичайност за региона на междинна Струма. Досега от към 200 надписа от Античността, това е едвам четвъртият на латински. Обикновено надписите са на латински, когато са свързани с централната власт, с императорската канцелария, с провинциалния шеф и с кореспонденцията. И в този надпис се загатва още веднъж Хераклея Синтика. Предстои публикуването му от сътрудника Николай Шаранков от Софийския университет, който бе епиграф на нашата експедиция и е най-хубавият епиграф в България. Открихме и още един надпис, доста огромен, само че за жалост накълцан и в този момент се напасват неговите елементи още веднъж от сътрудника Шаренков. Този надпис е на гръцки и явно е значителен.Другото, което сме възнамерявали за тази година, е да стартираме изследвания на Акропола на града, който бе разпознат през 2017 година от въздуха. Този акропол се намира над форума, до южния връх на Кожух планина - по този начин наречения Джонков връх. Надяваме се да разберем повече за хронологията, да създадем описа за този акропол. По предварителни данни той е бил населяван от самото начало от IV век преди Христа до V век след Христа, само че въпреки всичко е добре да получим от първа ръка, от разкопки, една такава информация. Ще бъдем малко затруднени, тъй като иманярите са копали там и на много места са нарушили стратиграфията. Но какво да се прави - те са злина, камшик за българската археология през последните 30 години.
- Какво е смисъла на Хераклея Синтика?
- В последните години Хераклея Синтика се трансформира в един доста известен археологически обект за визити от български и от непознати туристи. Успяхме да създадем това взаимно с археолози, с община Петрич, благодарение на българското държавно управление и министерството на културата. И това е огромният ни триумф, тъй като има доста визити. Дори в пандемията предходната година имаше над 60 000 туристи. Хубавата вест е, че към този момент и пътят от село Рупите към обекта е асфалтиран и е доста комфортен. Сега следва и по-късата права от обекта до комплекса на Ванга, която е към километър, също да бъде асфалтирана и по този начин да се затвори този кръг. По този метод обектът ще бъде доста по-достъпен за туристи. Най-късно следващата година би трябвало да проработи планът с европейско финансиране, който завоюва община Петрич, само че и със съфинансиране от общината. По него ще се прави трайна консервация и експониране на обекти в централната част на Форума. Там ще има информативен център, паркинг, тоалетни и всички нужни за туристите улеснения. Защото крайната цел е точно тази - ние го вършим за хората, а освен да напишем едни дебели книги.
- А какво е забавното за обекта?
- Интересното за този обект е, че той е един от дребното, да не кажа единственият, проучван обект навътре в страната, който е доста тясно обвързван с класическата гръко-римска античност. Защото югозападното ъгълче на България попада доста рано в политическия надзор на страни като антична Македония, а по-късно и на Рим. И става част от римската страна години преди останалата част от България. В този смисъл този град е една доста особена връзка с гръко-римската античност. Той е забавен, тъй като се намира в една контактна зона, където живеят разнообразни племена. Разбира се, траки - по тази причина и се споделя Хераклея Синтика - градът на Херакъл на територията на племето синти, които са тракийско племе. Но има и антични македони, и антични гърци, римляни, имаме също и келти. От надписите, които намираме, откриваме, че има преселници, които са пристигнали от доста далечни места - да вземем за пример от Картаген, т.е. сегашен Тунис. От Милет, който е на малоазийския бряг на Турция. Те са пристигнали явно тъй като икономическите условия в града са били доста положителни.А във връзка с туризма, мястото като локация е доста налично, тъй като се намира край автомагистрала " Струма ", комплексът " Ванга " е напълно наоколо, близо е до три граници и до две красиви реки. Планини в близост колкото искаш - и Огражден, и Беласица, Пирин е наоколо. Покрай комплекса " Ванга " има топъл минерален извор. Радвам се, че се облагородява местността и направихме известен този обект и в България, и по света.
- Планирате ли виртуални обиколки или възстановки на откритото?
 - Ние и в този момент сме създали онлайн възстановки на някои здания - да вземем за пример на светилището на Немезида, на гражданската базилика. Това виртуално пресъздаване ще участва във краткотрайната експозиция, която туристите ще могат да видят на мястото на обекта, а и в историческия музей на община Петрич. Откриването на музея би трябвало да стане до края на годината. Разбира се, не може без тези виртуални възстановки и отдалечени средства за разпространение на нашето археологическо завещание. Затова и напролет на 2018 година направихме медийната платформа Arhaeologia Bulgarika - с видеофилми, с видеомостове, някои от които стигат до 150 000 индивида. А непрекъснатите почитатели на платформата са над 12 500 към този момент. Без интернет, без виртуални реконструкции няма нищо да се случи, това е битието ни. Така че работим по въпроса с архитекти, с 3D експерти, с аниматори.Искам да си пожелаем да сме здрави и макар компликациите около пандемията, да не губим удоволствието от своята работа. Защото пандемията ще отмине - светът е виждал доста такива и доста по-тежки. Не бива да загубим своя ориентир като хора. Защото ние живеем в този момент.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР