В град Хараре в Зимбабве Муцикира прекарва времето си в

...
В град Хараре в Зимбабве Муцикира прекарва времето си в
Коментари Харесай

Младеж с церебрална парализа мечтае да участва на Зимните игри в Калгари

В град Хараре в Зимбабве Муцикира прекарва времето си в образование на хора с увреждания, написа Voice of America (VOA) .

Той е 22-годишен и е с церебрална парализа . Младият мъж се надява, че неговата упорита работа ще му помогне да показа Зимбабве на Зимните игри на Спешъл Олимпикс в Канада, които ще се проведат от 27 февруари до 2 март тази година.

„ Ако получа опцията да се състезавам на Олимпиадата, ще бъде в действителност вълнуващо. Казвам на хората с увреждания, че те също могат да се състезават “, споделя той.

Въпреки че има церебрална парализа, заболяване, което визира способността на човек да се движи, Муцикира има позитивна настройка към сегашното и бъдещето.

Неговата баба, която се грижи за него от тригодишен, споделя, че не е можела да си показа внука си да тренира и да се състезава по този метод. И за това е признателна на Бога.

„ Той е единствено на 22 години и образова други деца с увреждания. Не е за поверие “, споделя тя.

Статистиката на Зимбабве сочи, че от 16 милиона души население повече от 1,4 милиона са с увреждания.

Организациите на хората с увреждания в страната упорстват за смяна на законодателството. Според тях настоящият закон не дава отговор на потребностите им.

Ако законопроектът бъде признат, доста други услуги, до които те нямат достъп сега, ще бъдат вероятни.

Политиката на Зимбабве гласи, че хората с увреждания би трябвало да имат равни права на работа, обучение и опазване на здравето. Според държавните чиновници някои разпореждания от Националната политика за хората с увреждания се ползват. Но новият закон ще подсигурява пълноценното и равноправно практикуване на всичките им права, написа Voice of America (VOA) .

Междувременно Муцикира продължава да образова и предизвиква хората с увреждания да следват фантазиите си.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР