В голям склад роботи, носещи кутии и кашони, се движат

...
В голям склад роботи, носещи кутии и кашони, се движат
Коментари Харесай

Интелигентното производство ще бъде новият двигател на висококачественото развитие на китайската икономика

В огромен склад роботи, носещи кутии и кашони, се движат сред високите лавици и ги сортират под погледа на малко на брой чиновници. Този склад е дело на Hai Robotics от южнокитайския мегаполис Шънджън. За шест години, откогато е основан, стартъп компанията осъществя над 500 търговски плана в бранша за складови роботи, демонстрирайки необятната пазарна прелест на интелигентното произвеждане.

На фона на устрема към висококачествено развиване, Китай, обсъждан от мнозина като международна фабрика, се пробва също да култивира лично съвременно произвеждане, ориентирано към напреднали технологии за повишение на продуктивността и стимулиране на икономическия напредък.

Син Гуобин, заместник-министър на промишлеността и осведомителните технологии, съобщи на конференция наскоро, че мащабът на интелигентното индустриално съоръжение в страната е покрай 3 трилиона юана (420 милиарда долара), а броят на доставчиците на систематични решения доближава 6000. Съгласно проект за развиване на интелигентното произвеждане, Китай би трябвало да реализира цифровизация и съгласуваност на 70 % от главните си компании в промишлеността и да построи повече от 500 водещи демонстрационни завода за интелигентно произвеждане до 2025 година Всички китайски предприятия над избран размер ще бъдат цифровизирани и свързани в мрежа до 2035 година

Отнема единствено 70 секунди на роботизирана ръка да завърже шест арматурни пръта и ги сглоби в конструкция с форма на клетка, която по-късно може да се употребява в строителство. Това е най-новата технология, възприета от China Construction Science & Technology Group Co., Ltd. (CCST). В съпоставяне с ръчната работа, потреблението на роботи в тази активност може да увеличи успеваемостта на производството четири пъти и над 95 пъти % на облага, споделя Дзин Чънжуей, инженер от изследователския център за интелигентно произвеждане на компанията.

 CCST също по този начин е създала независимо робот за инспекция на качеството. Оборудван с инфрачервени датчици, той може да сканира и събира данни от строителни повърхности в границите на 60 метра с акуратност до 2 милиметра. Роботът може да усили успеваемостта на разкриване с повече от 20 пъти и да понижи разноските с повече от 95 % спрямо стандартните способи, отбелязва Дзин Чънжуей.

На някои места интелигентните технологии в складовете и центровете за подбиране към този момент трансформират обичайните бизнес модели. „ Хуацянбей “ (Huaqiangbei) в Шънджън, един от най-големите пазари за електроника в света, цялостен с дребни магазини, продаващи всевъзможни електронни устройства, възприе нови способи за доставка, което докара до по-малко колички, транспортиращи артикули, и инженери, търсещи елементи за съоръжение. С без значение създадени и високоефективни интелигентни системи за депозиране и подбиране, Shenzhen LCSC Electronics Technology Co., Ltd. обработва близо 10 000 поръчки на ден на своята платформа за електронна търговия в „ Хуацянбей “, като има 2,5 милиона регистрирани консуматори от целия свят.

Като различен огромен индустриален център, провинция Джъдзян към този момент разполага с над 500 интелигентни заводи. От 2019 година до 2021 година тяхната междинна индустриална успеваемост се е повишила с 54 %, до момента в който разноските са намалели с 19 %, демонстрират данни на локалната статистика.

Подобряването и производството на роботи евентуално ще улесни разширението на приложенията за интелигентно произвеждане. В Шънджън общата стойност на продукцията на промишлеността за роботи доближи 158,2 милиарда юана през 2021 година, като общият брой на предприятията в бранша е 945, съгласно Бяла книга за развиване на роботиката, издадена от Института за съвременни технологии в Шънджън (SIAT) на Китайската академия на науките и Шънджънската асоциация по роботика.

Лиу Джъюен, откривател от SIAT, споделя, че екипът му е създал мек тактилен датчик и самоадаптираща се технология за надзор на напрежението, които могат доста да покачат гъвкавостта на роботите в комплицирана работна среда. Шънджън продължава напъните си за поощряване на нововъведенията, ориентирани към прогрес и пробиви в софтуерното развиване, в това число основаване на проучвателен звена и съюзи, включващи водещи университети и проучвателен институти.

„ Следващите 15 години са основен интервал за създаване на съществени технологии на новия кръг от индустриалната гражданска война, като промишлен интернет и интелигентно произвеждане “, безапелационен е Джоу Джъ от Китайската академия за инженерни науки. „ Китайската индустриална промишленост би трябвало да се възползва от тази опция, с цел да реализира високоскоростно развиване “, прибавя той.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР