В годините преди смъртта си в руски затвор руският опозиционен

...
В годините преди смъртта си в руски затвор руският опозиционен
Коментари Харесай

Мемоарите на Алексей Навални ще бъдат публикувани на 22 октомври


В годините преди гибелта си в съветски затвор съветският опозиционен водач Алексей Навални написа записки за живота и работата си като продемократичен деятел.

Озаглавен " Патриот ", записките ще бъдат оповестени в Съединени американски щати от Knopf на 22 октомври в първи тираж от половин милион екземпляра и по едно и също време с това ще бъдат издадени в няколко страни, предава „ Ню Йорк Таймс “.

Навални, който закупи международна популярност като гневен критик на съветския президент Владимир В. Путин, се опълчи на многократните опити на Кремъл да го заглуши посредством физическо принуждение, арести и затвор в отдалечена арктическа наказателна колония, където умря през февруари на 47-годишна възраст.

Книгата, разказваща историята му със личните му думи, е последна демонстрация на неподчинение, съобщи в изказване вдовицата му Юлия Навалная, и може да има подтикващ резултат върху неговите почитатели.

" Тази книга е удостоверение освен за живота на Алексей, само че и за неговата непоколебима отдаденост на битката против диктатурата - битка, за която той даде всичко, в това число и живота си ", сподели Навалная. " На страниците ѝ читателите ще се срещнат с индивида, който надълбоко обичах - човек с дълбока честност и непоколебима храброст. Споделянето на неговата история освен ще уважи паметта му, само че и ще въодушеви другите да отстояват това, което е вярно, и в никакъв случай да не губят от взор полезностите, които в действителност имат значение. "

В първия си коментар за гибелта на Алексей Навални президентът на Русия Владимир Путин дефинира гибелта на опозиционния водач като " трагичен случай " и съобщи, че е бил подготвен да освободи Навални при замяна на пандизчии.

В търсене на политическо бъдеще екипът на Навални откри нов водач в лицето на вдовицата му Юлия Навална. Но до момента придвижването, което Навални сътвори, не е направило съвсем никакъв опит да сплоти раздробените опозиционни групи в Русия и да завоюва нови съдружници, като промени изолираната си тактичност.

В дните след погребението на Навални гробът се трансформира в място за поклонение на тези, които копнеят неговата визия за " красивата Русия на бъдещето " да стане действителност. За доста от поддръжниците му обаче тази фантазия към този момент наподобява далечна.

Когато Навални беше жив, Кремъл се опитваше да го показа като незначителна фигура. След гибелта му наподобява малко се е трансформирало.

Навални написа огромна част от записките, до момента в който е в Германия и се възвръща от отравянето.

През февруари 2021 година той се завърна в Русия, знаейки, че евентуално още веднъж ще бъде арестуван или атакуван. Той беше задържан на летището, а по-късно беше упрекнат в заграбване и машинация в развой, за който интернационалните наблюдаващи заключиха, че също е политически стимулиран. През август 2023 година той беше упрекнат в " екстремизъм " и получи 19-годишна присъда. Суровото отношение към него в тежките наказателни колонии в Русия обгръща липса на медицински грижи и доста престои в карцер.

В отговор на въпроса за какво е избрал да се върне в Русия, с цел да се изправи пред съвсем несъмнено отнемане от независимост и възможна гибел, Навални съобщи, че оставането в заточение е почувствал като изменничество към идеята си.

" Не желая да се откажа нито от страната си, нито от убежденията си ", написа Навални в обява във Фейсбук през януари, малко преди гибелта си. " Не мога да предам нито първото, нито второто. Ако убежденията ти костват нещо, би трябвало да си подготвен да ги отстояваш. И в случай че е належащо, да направиш някои жертви. "

Завръщането на Навални в Русия докара до седмици на митинги в цялата страна, само че в последна сметка те бяха потушени с яростни репресии от страна на Кремъл. Дори когато Русия затвори или прогони самостоятелни новинарски медии и заглуши доста от вътрешните си критици в опит да задуши политическата съпротива, Навални остана гласовита и авторитетна фигура, която стана въплъщение на обсаденото продемократично придвижване в страната.

В прессъобщение Knopf съобщи, че записките " показват цялостната увереност на Навални, че на смяната не може да се противостои и тя ще пристигна ".

Според представител на Knopf Навални самичък е написал записките си, като е диктувал някои елементи, а Юлия Навална работи с издателството за редактиране и завършване на ръкописа.

Ще има и рускоезично издание на книгата, сподели представителят.

Проектът е по-деликатен от множеството записки на високопоставени политически фигури. Поддръжниците на Навални и неговият екип, който продължава работата му, не стопират да бъдат обект на внимание от страна на съветските управляващи, защото насочат рецензии към Кремъл на фона на войната в Украйна.

Екипът му, който живееше и работеше в заточение, продължи да разгласява разкрития за корупцията в Русия. Той също по този начин продължи да работи върху книгата, която включва в никакъв случай до момента непубликувана преписка от пандиза, съгласно издателя.

Дори и след гибелта му тези, които се пробват да продължат делото на Навални и да разширят наследството му, се сблъскват със закани и нападки. Миналия месец Леонид Волков, който беше един от основните уредници на Навални, беше атакуван с чук и сълзотворен газ пред дома си в столицата на Литва.

Навални добре осъзнаваше, че интензивността му го излага на риск, само че оставаше радостен и хладнокръвен, с темперамент на шегобиец, който спомогна за част от известната му онлайн интензивност. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР