В годините на възхода на OneCoin създателката й Ружа Игнатова

...
В годините на възхода на OneCoin създателката й Ружа Игнатова
Коментари Харесай

Специализираната прокуратура е претърсила офисите на OneCoin

В годините на възхода на OneCoin създателката й Ружа Игнатова си изграждаше имидж, посредством платени публигации и спонсорирани участия по конференции

© Надежда Чипева Още по тематиката
Доктор Ружа и немската суровост на надзора

Финансовият регулатор BaFin спря активността на OneCoin поради предложение на парични прехвърляния без лиценз и блокира 29 млн. евро по сметките й
28 апр 2017
Доктор Ружа и мистър Хърсев

Създателката на OneCoin трансферира централата на компанията и другите си парцели на сдружение на финансиста
24 фев 2017
Доктор Ружа и мениджърът от Модерно предградие

В пет български компании към криптовалутата OneCoin е назначен нов шеф, чието бизнес минало наподобява като на " сламен човек "
9 дек 2016
OneCoin на Ружа Игнатова тормози управляващите в Лондон (допълнена)

Британският финансов регулатор е следващият, който предизвестява потребителите да са деликатни с криптовалутата
27 сеп 2016
Лондонската полиция проверява OneCoin
27 сеп 2016
Доктор Ружа и сър Джоунс

Рожденият ден на основателката на OneCoin беше озвучен от изпълнителя на SexBomb
3 юни 2016
Доктор Ружа и извършването на покупки на парцели от нищо

Обвиняваната, че е финансова машинация, OneCoin и нейната създателка не престават с покупките на парцели, като за година инвестицията към този момент е над 35 млн. лева
13 май 2016
Нашата концепция беше OneCoin да стане като Фейсбук

Основателят на OneCoin Ружа Игнатова пред " Капитал "
4 сеп 2015
Доктор Ружа и правенето на пари от нищо

Чрез комбинацията от криптовалута и мрежови маркетинг OneCoin притегли хиляди клиенти от целия свят и доста обвинявания, че е машинация
4 сеп 2015 Специализираната прокуратура е претърсила офисите на OneCoin, иззела е доказателства и е разпитала 50 очевидеца. Това излиза наяве от публично известие на обвиняването, в което ръководената от Ружа Игнатова мрежа от компании зад едноименната криптовалута е наречена " пирамидална конструкция за измами с комерсиална цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари " и " интернационалната незаконна организация ".

OneCoin от години притегля обвинявания от медии и анализатори, че всъщност е " Понци скица ", като голям брой регулаторни интитуции по света са издавали предизвестия или започвали свои следствия. Това обаче е най-мащабното оповестено до момента деяние, което явно е в съгласие и с други проверяващи.

По искане на Германия

Според формалната информация интервенцията е въз основата на интернационална поръчка за правна помощ от прокуратурата в немския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 година През есента в български и задгранични медии се появи информация, че Игнатова е задържана на летището в Мюнхен. Тази информация обаче беше опровергана от баварските управляващи.

От известието излиза наяве, че акцията е водена от прокурори и следователи от отдел " Следствен " на СП, чиновници на ГДБОП и ДАНС като се включват и интензивно спомагат представители на Евроджъст и Европол. При самата акция на 17-18 януари са участвали представители на Европол и немските проверяващи органи. Според данните на българската прокуратура сега активността на свързани с OneCoin сдружения се проверява още в Англия, Ирландия, Италия, Съединени американски щати, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и доста други страни.

" Искането на прокуратурата в Билефелд е за осъществяване на съответни процесуално-следствени дейности на територията на България по отношение на българското комерсиално сдружение " Уан Нетуърк сървисиз " ЕООД и обвързваните с него лица, в това число две българки с немско поданство ", се споделя в известието. Вероятно се визират Ружа и майка й Веска Игнатов.

Обиски, разпити, само че не и арести

От описаните до момента дейности излиза наяве, че е открито местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги компании, употребявани съгласно прокуратурата от интернационалната незаконна организация. Претърсени са офисите на " Уан нетуърк сървисиз ", както и на 14 други сдружения. Иззети са голям брой материални доказателства, в това число сървъри, досега са разпитани 50 очевидци. Няма данни обаче дали има задържани лица или такива с повдигнати обвинявания, както и дали самата Игнатова е била там.

Според прокуратурата с изключение на дубайското OneCoin Ltd. мрежата работи посредством стотици свързани с него сдружения на 4 континента. Цитират се и станалите известни още предходната година обвинявания от немския финансов регулатор BaFin, че onecoin служат като платежно средство, посредством което се заобикаля локалното законодателство, уреждащо платежните услуги. Затова предходната пролет беше издадена възбрана за активност и беше наложена санкция на " Уан нетуърк сървисиз ". " Има подозрения, че посредством схемата " уанкойн " може да се финансират проведени незаконни групи и терористични организации ", гласи още известието.

Заметените следи

За пръв път Игнатова и OneCoin започнаха да навлизат в общественото пространство през 2014 и изключително през 2015 година, когато през свързани компании българката с немски паспорт стартира да изкупува знакови здания в София като ресторант " Крим " и къщата на Моллов. От към година Ружа Игнатова и майка й започнаха да скъсват формалните връзки с българските си сдружения. Компаниите, в които са парцелите им, бяха трансферирани на сдружение на финансиста Емил Хърсев, въпреки по негови думи той да работи от името на клиент. Сред тях е и претърсената централа на столичния пл. Славейков 6А, която продължи да се употребява от OneCoin.

Собствеността и ръководството на сдруженията директно свързани с активността на OneCoin пък бяха трансферирани на очевидно подставени лица. Не е ясно до каква степен това би предпазило Игнатова от престъпни обвинявания възможни опити за конфискация на имуществото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР