В глобален план близо 1 милиард непълнолетни на възраст между

...
В глобален план близо 1 милиард непълнолетни на възраст между
Коментари Харесай

Регионална конференция за превенция и борба с насилието над деца събира международни експерти в София

В световен проект близо 1 милиард малолетни на възраст сред 2 и 17 години са претърпели физическо, прочувствено или полово принуждение, съгласно данни на Световната здравна организация от 2017 година Данните са предоставени в известие на Министерството на труда и обществената политика във връзка на днешната районна конференция за предварителна защита и битка с насилието над деца в парк-хотел "Москва " в София.

България не поддържа единна база данни за случаите на принуждение. По данни на прокуратурата за 2018 година, 2379 малолетни и 1941 малолетни са потърпевши от закононарушения. През 2018 година са постъпили 1 106 сигнала за принуждение над деца, рапортува Агенцията за обществено подкрепяне. Случаите на експанзия в учебно заведение се усилват, като нараства вербалната експанзия. Според данни на Министерството на образованието и науката, за образователната 2017/2018 година е имало 3 616 случаи на експанзия (през образователната 2015/2016 година те са били 3 043).

Конференцията на високо ниво "Интелигентни вложения в тактики и партньорства за попречване и справяне с насилието над деца " се провежда от Министерството на труда и обществената политика, Държавната организация за протекция на детето, УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО), Child Protection Hub, подкрепян от Terre des Hommes и Обединение "Детство без принуждение "- България.
Форумът ще стартира от 9.00 часа.

Насилието над деца съществува във всяка страна, общество, етническа или религиозна група, без значение от обществения статус на детето или фамилията, се показва в известието. От министерството допълват, че насилието може да се случи на всички места и никой не е застрахован. Последиците могат да бъдат големи - както за децата и техните фамилии, по този начин и за обществата като цяло. Икономическата цена на насилието възлиза на към 7 трилиона щатски $ годишно в международен мащаб.

По време на форума ще бъдат разисквани ограниченията за превъзмогване на насилието в световен мащаб и какви дейности подхващат страните в Източна и Югоизточна Европа за решаването на казуса. Основният акцент ще и обменът на познания и добър и работещ опит. По време на конференцията ще бъде изяснено и за какво е значимо и належащо да събираме подробни данни и информация за насилието, следствията от него и цената на бездействието, се отбелязва още в известието.
СЗО, УНИЦЕФ и други интернационалните организации и сътрудници са създали инструмент, основан на научни доказателства и положителни практики за това какво работи за попречване и реагиране на насилието против деца и младежи. INSPIRE е ориентиран към всички - от държавните управления до родителите и от гражданското общество до частния бранш. Всяка страна може да се възползва от INSPIRE, в случай че той се ползва чрез национална стратегия за деяние, в която интензивно вземат участие всички страни - държавното управление, гражданското общество, родителите, децата и младежите, медиите, бизнесът. На всеобхватния феномен "насилие над деца и младежи " може да бъде открито решение, единствено в случай че има градивен разговор и общи дейности от страна на всички, се отбелязва в известието.

През юли 2016 година Генералният секретар на Организация на обединените нации основа Глобалното партньорство за преустановяване на насилието против деца и обвързвания с него фонд. Партньорството сплотява всички - държавни управления, организации на Организация на обединените нации, интернационалните организации, родители, гражданското общество, религиозни групи, частния бранш, откриватели, учени и самите деца. Неговата единствена цел е да се постави завършек на насилието против всички деца. Всяка страна може да се причисли към Партньорството, като присъединяване обезпечава достъп до доста запаси (включително и финансови) и съответни тествани и работещи решения.
В районната конференция през днешния ден ще вземат участие над 140 специалисти и представители на държавни институции от 10 страни от района, както и авторитетни университетски преподаватели от Съединени американски щати, Обединеното кралство, България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР