В Гърция са регистрирани 143 случая на западнонилска треска от

...
В Гърция са регистрирани 143 случая на западнонилска треска от
Коментари Харесай

От началото на годината: Случаите на заболели от западнонилска треска в Гърция вече са 143

В Гърция са регистрирани 143 случая на западнонилска тресчица от началото на 2023 година, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ. 

Новите случаи на болни през последната седмица са 12. 

Починалите от болестта тази година досега са 19 при хора над 64-годишна възраст. Средната възраст на смъртност от западнонилска тресчица е 81 години.

Регистрираните случаи са в общини в Централна и Северна Гърция – Кардица, Лариса, Трикала, Иматия, Солун, Пела, Пиерия, Килкис (Кукуш), Серес, Халкидики, Кавала, Драма, Родопи, Ксанти, Еврос, Касторя (Костур), Арта, Йоанина.

От случаите, открити от началото на годината, 107 са засегнали централната нервна система на пациентите (енцефалит, менингит, парализа), а 36 са били с леки признаци.
Tази година в Европейски Съюз, с изключение на в Гърция, са регистрирани случаи на западнонилска тресчица в Италия, Сърбия, Хърватия, Франция, Унгария, Румъния, Германия, Испания, Северна Македония и Кипър. 

Според изследване, извършено през 2010 година, на всеки един случай на зараза с вируса, при който е наранена централната нервна система, се падат почти 140 инфектирани лица (с лека симптоматика или без симптоми).

Западнонилската тресчица се придвижва най-вече посредством ухапвания на комари.

Очаква се, че е допустимо в близко бъдеще да бъдат диагностицирани още случаи.

Навременното разкриване на заболяването, следенето ѝ, използването на подобаващи интегрирани ограничения за надзор на комарите, както и превантивните ограничения за персонална отбрана против насекомите са най-подходящите способи за надзор на болестта. За тази цел е нужна бдителността и на здравните експерти, и на локалните и националните управляващи, отбелязва ЕРТ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР