В галерия Средец“ ще бъде открита юбилейна фотоизложба на дългогодишния

...
В галерия Средец“ ще бъде открита юбилейна фотоизложба на дългогодишния
Коментари Харесай

Божидар Марков показва във фотоизложба Артистични спомени“ от Народния театър

В изложба „ Средец “ ще бъде открита юбилейна фотоизложба на дългогодишния фотограф на Народния спектакъл Божидар Марков. Изложбата е озаглавена „ Артистични мемоари “ и показва 63 неповторими фрагмента от спектакли, осъществени в Народния спектакъл през последните 20 театрални сезона. Експозицията може да бъде прегледана до 19 март, вход свободен, от 9 до 17:30 ч.   

Фотографиите са запечатали паметни моменти от знакови спектакли на Народния спектакъл през последните 20 години. Обективът на Божидар Марков е уловил някои от най-запомнящите се функции на актьорите Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Йорданка Кузманова, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли и редица други.

„ Фотографиите са специфични, не единствено тъй като демонстрират отлитащите във времето мигове на живото другарство на актьорите с публиката, на щастливите моменти на партньорство на сцената, само че и тъй като съхраняват моментите на креативно прояснение, улавяйки ритъма и духа на театралното зрелище “, показва създателят на изложбата.

Божидар Марков е фотограф на Народния спектакъл от 2002 година, а първият театър, който снима, е „ Месец на село “ от Иван С. Тургенев на режисьора Маргарита Младенова. Има два издадени албума и три фотоизложби, свързани със 100-годишнината на Народния спектакъл. Носител е на премия от Френското фотографско съдружие за театрална снимка 2008 година, има 16 номинации „ Златна игла “ за фешън снимка и Златна статуетка за фешън снимка „ Едит Паф “.

С фотоизложбата, обвързвана с отбелязването на 120-годишнината от основаването на Народния спектакъл, ще може да се запознае и публиката на театъра – от 27 март, от Световния ден на театъра, до 1 май.

Фотоизложбата е част от 19-ия Софийски сценичен салон и се реализира в партньорство между Министерството на културата и Съюза на артистите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР