В европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) само в

...
В европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) само в
Коментари Харесай

От цяла Европа само в България жените пушачи са повече от мъжете

В европейския район на Световната здравна организация (СЗО) единствено в България дамите пушачи са повече от мъжете. Това сподели доцент Михаил Околийски от офиса на международната организация в България.

Той уточни, че в района 28% от възрастното население пуши и акцентира, че при пушачите има 2-4 пъти по-висок риск от коронарен случай . Според СЗО в България би трябвало да се подхващат ефикасни ограничения за ограничение на тютюнопушенето, а рекомендациите на организацията за всички страни са свързани с цялостно ограничение на рекламите на цигари, бяла опаковка на тютюневите произведения, увеличение на цените и акцизите на тютюневите произведения.

Алтернативните способи на пушене не са по-малко нездравословни, предизвести доцент Околийски, представен от " Дарик ". Той прикани Министерството на здравеопазването да влага доста повече в предварителна защита, профилактика, здравно обучение и работа с родители, с цел да не се стига до рисково държание измежду децата.

В Европа смъртните случаи от сърдечно-съдови болести са 5-6 млн. годишно. В България до 66% от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови болести, като в не дребен % от тях първопричината е тютюнопушене, сподели доктор Армен Постаджиян, ръководител на Дружеството на кардиолозите в България.

Министерство на здравеопазването ще внесе план за промени в Закона за здравето, съгласно които се планува органите, контролиращи спазването на възбраната за тютюнопушене на закрити публични места да бъдат в уголемен състав, сподели заместник-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова. Тя уточни, че и представители на общинските управляващи ще бъдат включени в контрола на възбраната.

А с какъв брой е намаляло производството на цигари в България прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР