В Европейската седмица на професионалните умения 19 фирми от Старозагорска

...
В Европейската седмица на професионалните умения 19 фирми от Старозагорска
Коментари Харесай

Европейска седмица на професионалните умения стартира в Стара Загора и областта

В Европейската седмица на професионалните умения 19 компании от Старозагорска област провеждат дни на отворените порти от 19 до 25 ноември за родители и възпитаници. Миналата година в самодейността са се присъединили единствено 7 компании.
Регионалното ръководство на образованието (РУО) е координатор на Европейската седмица на професионалните умения, а и партнират община Стара Загора, регионалната администрация, Търговско-промишлената палата (ТПП) в града и другите работодателски организации.
Според заместител кмета по филантропичните действия Иванка Сотирова ползата към професионалното обучение е нараснал през последните години, само че счита, че с такива дни на отворените порти от ден на ден ще се усъвършенства отношението към него най-много на родителите. И даде за образец стартиралата преди дни гратис IT образование, а строителни компании са показали интерес за образуване на сходно образование за подготовка на фрагменти за техния отрасъл.
„ Все още професионалното обучение е с невисок авторитет, по тази причина Дните на отворените порти са значим детайл, който се ползва на процедура в Европа. Навсякъде се отварят вратите на предприятия, с цел да могат деца и родители да добият действителна визия за промишлеността, да се срещнат с действителното произвеждане “, сподели ръководителят на Олег Стоилов, ръководител на ТПП. Според него инфраструктурата на Стара Загора е подготвена да образова повече, фрагменти само че е нужна смяна на отношението на обществеността към професионалното обучение, както и професионалното обучение и дуалното образование да станат национална политика.
С концепцията за отворени порти във компаниите в РУО имат концепция да сложат началото на подготовката за план-приема за идната образователна година, изясни Татяна Димитрова, шеф на РУО. Тя разгласи, че към този момент в него има съответствие 60:40 в интерес на професионалното обучение. “Тъй като професионалното обучение става все по-модерно, би трябвало да се сътвори механизъм за популяризирането му”, счита тя. До 10 декември работодателските организации и учебните заведения би трябвало да подадат информация, изключително за нови специалности, които да се включат в новия план-прием за 2019/2020 образователна година.
Голяма част от присъединилите се в Дните на отворените порти компании са сътрудници по плана ДОМИНО за въвеждане на дуалното образование в професионалното обучение. През април, по време на Областната гледка на професионалното обучение, компании още веднъж ще отворят порти за родители и възпитаници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР