В Европа решиха да предоставят на режима в Киев американски

...
В Европа решиха да предоставят на режима в Киев американски
Коментари Харесай

Байдън пак пресича червените линии. Кога Украйна ще получи американски изтребители!?

В Европа взеха решение да дават на режима в Киев американски изтребители Ф -16. За това е належащо единодушието на Съединени американски щати и към момента има разнообразни отзиви по този въпрос. Какви полемики породиха и по какъв начин ще завършат?

Европейска интензивност

Белият дом още веднъж е под напън, заяви “Политико ”. Искат му единодушие за доставка на Ф-16 на Киев.

Джо Байдън към този момент неведнъж прекрачи алените линии, които маркира във военната помощ за Украйна. От дребното останало е военната авиация. Заплахата от невиждана ескалация е прекомерно огромна.

Но Англия изрази подготвеност да образова украински водачи по технологии на НАТО. Белгия последва образеца със същата самодейност. Киев от дълго време моли за Ф-16. Според представителя на министъра на защитата Алексей Резников „ самолетите са единственото нещо, което липсва в листата с стремежи “.

След майската среща на министър председателите на Англия и Холандия Лондон разгласи образуването на коалиция за подготовка на доставката на изтребители. Сега Холандия разполага с съвсем петдесет Ф-16.

„ Дискусиите не престават за други типове самолети “, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Въпросът за целесъобразността

Тези, които са закупили Ф-16 или други оръжия от Съединени американски щати, би трябвало да получат позволение от Вашингтон, преди да изпратят оборудването в друга страна. Белият дом, както при републиканската, по този начин и при демократичната администрация, поредно отхвърля сходни претенции, като се базира на риска от приключване на секретна военна технология.

Екипът на Байдън предложи да се отсрочи въпросът с Ф-16 за края на спора. Високопоставени представители на Пентагона показаха, че на настоящия стадий тези изтребители в действителност не са нужни на Киев. Много по-важни са Противовъздушна отбрана, артилерията и бронираната техника.

" На всеки стадий от спора ние се опитваме да разберем от какво има потребност Украйна в този момент. Ние се консултираме с украинците ", изясни представителят на военното ведомство.

Американски несъгласия

Сега обаче президентът е заставен да слуша както дейните външни играчи, по този начин и конгресмените, някои от които упорстват за прекачване на изтребители.

Марси Каптур, съпредседател на групата в Конгреса за Украйна, сподели: " За тях това е един от целите. Всеки, който идва при нас от Киев, загатва Ф-16. " Към нея се причислиха още десетина членове на Камарата на представителите - както републиканци, по този начин и демократи.

Но да вземем за пример сенатор Марк Кели сподели, че не е належащо да се трансферират бойни самолети в Киев в кратковременен проект. Руските системи за Противовъздушна отбрана, изясни той, са сериозна опасност, тъй че не си коства рискът. И добави, че до момента в който образованието на двама украински водачи в Аризона е минало добре, „ не е ясно какъв брой бързо може да бъде стартирана тази стратегия и какъв брой ефикасна ще бъде сега “.

Изчакване до срещата на НАТО

Според източници на Си-Ен-Ен администрацията на Байдън под напън е " алармирала " на съдружниците, че ще позволи износа на Ф-16 за Украйна.

Въпреки това не се знае нищо за публични претенции от страна на НАТО и Държавният департамент не е почнал да формализира прехвърлянето на съоръжение на трета страна.

Координаторът на стратегическите връзки на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби отхвърли коментар, като означи, че " бъдещите благоприятни условия и потребности " се обмислят деликатно.

Въпросът за Ф-16 се чака да бъде разискван на срещата на високо ниво на НАТО през юли във Вилнюс.

Капаните на Противовъздушна отбрана

Оръжейното лоби, обичайно авторитетно в Конгреса, е мощно заинтригувано от позитивното решение на въпроса. За производителя на Ф-16, “Локхийд Мартин ”, това отваря вълнуващи вероятности. В края на краищата сътрудниците от НАТО неизбежно ще би трябвало да модернизират своите авиационни флотове - а това са поръчки за милиарди долари. От подобен сюжет печелят и европейците – да укрепят личните си Военновъздушни сили.

За Байдън нещата са по-сложни. Той непрекъснато повтаря, че Съединени американски щати няма да вземат директно присъединяване в спора в Украйна. Ако Белият дом даде зелена светлина за доставките, идната точка от „ листата с стремежи “ на Киев е да изпрати войски.

И най-после, прехвърлянето на Ф-16 в Украйна може да докара с затруднения с най-непримиримия съдружник на Америка в НАТО, Турция. Няколко изтребителя, предопределени за Анкара и към този момент платени, към момента са в американски хангари. Ако Киев получи Ф-16 по-рано (дори и от Европа), нов кръг на напрежение сред американци и турци ще стане неминуем.

От друга страна, Байдън желае да покаже " благосклонност " на други сътрудници от НАТО и да успокои ястребовите конгресмени. Предвид всичко това е явно, че срещата на високо ниво на Северноатлантическия алианс във Вилнюс няма да бъде лесна за президента на Съединени американски щати.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР