В Европа нараства подкрепата за равноправието на хомосексуалните хора и

...
В Европа нараства подкрепата за равноправието на хомосексуалните хора и
Коментари Харесай

Еднополов партньор? Българските родители вдигат кръвното

В Европа нараства поддръжката за равноправието на хомосексуалните хора и за еднополовите бракове. Вчера Еврокомисията разгласява допитване, в което 76 % от интервюираните декларират, че гейовете, лесбийките и бисексуалните хора би трябвало да имат същите права, като хетеросексуалните. Така поддръжката за равноправието на тези хора е повишена с пет пункта по отношение на 2015 година.

Пропаст сред Запада и Изтока

69% от интервюираните жители на Европейски Съюз утвърждават еднополовите бракове - растеж с цели осем пункта спрямо предходното допитване. Забелязва се обаче ярка поляризация по оста Запад-Изток. В Швеция 98 на 100 от интервюираните споделят, че гейовете, лесбийките и транссексуалните би трябвало да имат същите права като останалите хора, в Германия поддръжката за тях се равнява на 89%. В същото време едвам 39% от българите, 38% от румънците и 31% словаците са на това мнение. В рамките на Европейски Съюз поддръжката за равноправието на хомосексуалните хора пораства, само че в новоприетите страни се случва таман противоположното. В България, да вземем за пример, тази поддръжка е спаднала с цели 12 пункта, оповестява организация ДПА.

Все по-толерантни, само че единствено на Запад

А вестник " Бадише Цайтунг " разяснява:

" Една добра и една неприятна вест от последния Евробарометър на тематика " дискриминация ". (...) Добрата вест: Европа става по-толерантна. (...) Не толкоз положителната е обвързвана с културната бездна, която зейва, в случай че разгледаме отговорите по обособени страни. В България, да вземем за пример, 93 % от родителите ще вдигнат кръвно, в случай че синът или щерка им цъфнат у дома с сътрудник от същия пол. В Нидерландия на 86% от родителите това им е безразлично. Две трети от нидерландците не биха се смутили, в случай че се окаже, че определеният сътрудник е от ромската общественост, със заменен пол или интерсексуален. В България обаче едвам 14% биха приели шурей от ромски генезис, а единствено 7 на 100 - транс- или интерсексуален.

Разбира се, не се знае дали демократичните възгледи, оповестени в едно допитване, в действителност се практикуват и в живота. И въпреки всичко отговорите в този Евробарометър ясно демонстрират кои настройки са публично допустими и се поддържат от болшинството в обособените страни. Дългогодишната бездна сред Севера и Юга още не се е затворила напълно. По отношение на обществено-политическите и религиозните въпроси през днешния ден тя въпреки всичко е доста по-малка от разлома сред Изтока и Запада. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР