В Европа хората се радват на постепенно облекчаване на наложените

...
В Европа хората се радват на постепенно облекчаване на наложените
Коментари Харесай

Болници се готвят за нова вълна на коронавируса

В Европа хората се радват на последователно облекчение на наложените поради ковид ограничаващи ограничения, само че в лечебните заведения към този момент се готвят за идната вълна от инфектирани.

Някои експерти по интензивни грижи се пробват да наемат непрекъснат личен състав. Други желаят да основат запасна "армия " от медици, подготвени да бъдат ситуирани, където е належащо, с цел да работят в отделенията със съществено заболели пациенти, написа Ройтерс.

Европейски страни оферират на медиците къси курсове по какъв начин да се грижат за пациенти с COVID-19 и обмислят способи за преквалификация на личния състав, с цел да се избегне дефицита от основни чиновници, в случай че се стигне до втора вълна от разпространяване на ковид.

"Имаме потребност от здравна войска ", съобщи Маурицио Чекони, новоизбраният ръководител на Европейското сдружение по интензивна медицина, сплотяващо медици от целия свят.

Чекони, който управлява отделението по интензивни грижи в миланската болница "Хуманитас ", споделя, че медицинските екипи би трябвало да бъдат по-гъвкави в работата си и по-мобилни.

"Ако има нова огромна вълна, би трябвало да бъдем подготвени да разположим в Италия лекари и сестри от близки райони. Това не беше необятно публикувано по време на първата вълна ", съобщи той пред Ройтерс.

Много страни през март и април се оказаха сюрпризирани и неподготвени за пандемията от COVID-19 и небрежно преквалифицираха медици да работят с пациенти с тежки случаи на заболяването, с цел да усилят броя им и да заменят разболелите се.

Някои изпратиха студенти по медицина и пенсионирани лекари на помощ в отделенията за интензивни грижи, когато лечебните заведения бяха претрупани. Най-тежко засегнатите от пандемията трябваше да обезпечат повече кревати и съоръжение от първа нужда за незабавните отделения. Някои построиха нови лечебни заведения.

Но проблемите и дефицитът не са изчезнали. На Италия да вземем за пример може да ѝ се наложи да усили с 50 на 100 броя на анестезиолозите, реаниматорите и другите медици, работещи в отделенията за интензивни грижи, съгласно италианската организация на интензивната помощ SIAARTI.

Ускорени курсове

Болници в цяла Европа преквалифицират хирурзи, кардиолози, интернисти и медицински сестри от други отделения, като ги реалокират при потребност в отделенията за интензивни грижи.

Много от тях минаха ускорени курсове по какъв начин да се грижат за пациенти с COVID-19, сподели Йозеф Кеседжиоглу, ръководител на Европейското общество за интензивна медицина и началник на отдела по интензивни грижи в университетския медицински център на Утрехт, в Нидерландия.

"Дадохме им по-лесни задания, като да мият пациентите, да ги обръщат, да ревизират белите дробове или да гледат проучванията ", сподели той пред Ройтерс.

Специалистите по интензивни грижи са траяли да правят най-деликатните задания като интубиране и регулирането на командното дишане, съобщи Кеседжиоглу.

Той възнамерява да повика още веднъж същите хора, с цел да им предложи образование. При естествени условия работещите в отделенията за интензивни грижи минават образование, което продължава с години, само че както съобщи той: "Не би трябвало да чакаме да пристигна новата вълна, би трябвало да им предоставим обикновено образование ".

Нидерландия се пробва да наеме повече подготвени чиновници и се надява да понижи структурните пропуски в екипите на интензивните отделения, съобщи ротердамският медицински център "Еразъм ", една от най-големите академични лечебни заведения в Европа.

В разгара на коронавирусната рецесия Европейската комисия, "изпълнителната власт " на Европейски Съюз, финансира трансгранични прехвърляния на медицински личен състав към най-засегнатите страни.

През април екипи от "летящи лекари " бяха изпратени от Норвегия и Румъния към Италия. Но опитът не съумя да получи забележителна поддръжка и Чекони съобщи, че прехвърлянето на лекари от една страна в друга "трябва да бъде вид, само че не и първият ", тъй като езиковите бариери може да лимитират ефикасността им.

Имаше и пациенти, които бяха превозени, с цел да получат лекуване. Франция трансферира някои в по-слабо наранени райони на страната и изпрати други в Германия, която одобри и пациенти с COVID-19 от Италия.

Но Чекони предизвести, че превозването е обвързвано с рискове и логистични затруднения. "Често нашите пациенти са доста заболели ", съобщи той. "Предпочитам да разполагам с подготвени хора, които знаят по какъв начин да работят в моята конюнктура ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР