В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна:

...
В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна:
Коментари Харесай

Домакинствата разхищават най-много храна

В Европа годишно се изхвърлят към 100 милиона тона храна: приблизително към 500-600 евро на домакинство, както и хиляди килограми в България. Най-много изхвърлят семействата - 53%. Затова е значимо да се научим да сме по-отговорни и да използваме храната оптимално.

Защото до момента в който ние прахосваме храна, по света към момента има региони с последна беднотия. Освен това влияем отрицателно и върху запаси земята.

Има лесни и практични препоръки за извършване на покупки, готвене, запазване и заледяване, също и подготвяне на нови ястия с останки от храна и/ли с елементи от зеленчуци, които другояче изхвърляме, с които всеки може да се постарае да хаби храната по-малко. Практични препоръки може да срещнете и по плана "Троята храна ".

Той се извършва в шест страни – България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Хърватия, с финансовата поддръжка на Европейския съюз.

Целта му е да увеличи информираността по тематиката разхищението на храна. Също по този начин да даде знания за това по какъв начин изхвърлянето на храна е обвързвано с климатичните промени; да осведоми за взаимовръзките сред разрастващите се и развитите страни във връзка с производството и потреблението на храни; и да разпространява умения за понижаване разхищението на храна в семействата.

В България планът се извършва от Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.

До 16 декември пък се организира самодейността. Всеки може да взе участие и в играта, с цел да ревизира своите познания за храната и нейното вярно потребление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР