В Европа газовите хранилища са празни, цените на газа се

...
В Европа газовите хранилища са празни, цените на газа се
Коментари Харесай

Експерт за газовия пъзел, войната на матрьошката и лобито у нас

В Европа газовите складове са празни, цените на газа се повишават, а Русия заплашва да прекъсне доставките на гориво, в случай че „ Северен поток 2 “ не бъде пуснат в употреба. В изявление за рускоезичното издание The New Times икономическият анализатор и експерт по нефто-газовия пазар Михаил Крутихин споделя какво се случва на газовия пазар и по какъв начин ще приключи това за всички страни на борбата: Русия, Украйна и Европейски Съюз, предава БГНЕС.

„ От самото начало „ Северен поток 1 “, „ Северен поток 2 “ и плюс „ Южен поток “, през който съветският газ трябваше да се изпраща до Европа през Черно море и Турция, бяха замислени с единствената цел да санкционират Украйна. Да бъде лишена тя от преноса на съветски газ, да бъде заобиколена от двете страни и „ пръстенът “ да бъде затворен в Австрия, на разпределителния пункт в по този начин наречения хъб в Баумгартен. За тази цел беше решено да се построи нов газопреносен кулоар от полуостров Ямал до Балтийско и Черно море “, разясни експертът.

По думите му тръбите за начинанието „ съществуват, могат да работят повече от дузина години и имат един и половина пъти повече потенциал, в сравнение с Европа се нуждае от съветски газ. " Газпром " се трансформира просто в механизъм за прекачване на държавните, национални пари - въпреки всичко това е 50% държавна компания - в джобовете на частните реализатори “.

На въпроса не е ли това пране на пари, Михаил Крутихин дава отговор: „ Не, това е пилеене. Надути сметки, ненужни планове. И не е ясно кое е първо: геополитическата задача или егоистичните ползи на приятелите на президента, които поставиха ненужни тръби “.

По думите му има две трасета: „ Северен поток 1 “ и още две за „ Северен поток 2 “. По „ Северен поток 1 “ минават 55 милиарда кубически метра годишно, по „ Северен поток 2 “ още 55 милиарда кубически метра, т.е. общо 110 милиарда кубически метра годишно. Ако си спомним, че Германия взима най-много 52 милиарда годишно от нас, излиза, че тези 110 милиарда не са единствено за Германия.

„ Това значи, че на Германия бе дадено да бъде превърната в разпределителен център на съветски газ за огромна част от Европа. Разбира се, немските акции са доста заинтригувани от това… Газът от Торжок отива на юг към Черно море, откъдето беше решено да се доставя в Европа през Турция “, разяснява икономическият аналитик.

Но тук има абсурд, продължава той. Добър образец е последният контракт с Унгария. Как беше преди? През Украйна до Унгария – по целия път. Сега е належащо да се изпомпва газ от полуостров Ямал до Черно море. След това изпомпване през Черно море до Турция. А Турция е придирчив сътрудник, тя неведнъж е принуждавала „ Газпром “ да одобри нейните условия. След това България, след това Сърбия, която въобще не е член на Европейски Съюз, и чак по-късно Унгария. Да кажем, че Унгария не се интересува от това, тя е сключила формула за цена, сходна на тази за всички контракти с „ Газпром “. Но остатъкът от разноските за гигантския превоз пада върху „ Газпром “. Задействането по новото трасе му коства четири пъти и половина повече от украинското. И защото това значително идва от джобовете на данъкоплатците, на „ Газпром “ не му пука. Ето какво значи „ заобикаляне на Украйна от две страни “.

„ Освен това турците не се съгласили четири трасета да минават през Черно море. С огромна тъга ги убедиха да построят две – една за тях, една за Европа, през България и отвън нея. И защото потенциалът е по-малък, другарите, които поставиха тези тръби в Русия, получиха нов контракт за изкопаване и пробутване на 510 километра тръби, които се оказаха непотребни. Тоест завоюваха два пъти. Първо поставяме ненужни тръби и по-късно ги изкопаваме от земята. Ето по какъв начин работи „ Газпром “. 

Е, на немците всичко това доста им харесаха. Сега те се трансформират в газоразпределители. Спомням си, че изначало Меркел беше срещу всевъзможни „ потоци “ и говореше за това на президента Медведев. Но след това Меркел се срещна с ръководителите на немските енергийни компании и след тази среща сподели: без тези момчета не мога да ръководя Германия. И тя промени гледната си точка с противоположната “, посочи спецът по енергийните пазари.

Той разкрива и тънкостите в газовите връзки сред Германия и „ Газпром “. „ Германия има стратегически актив. Това са подземни газови складове. Които са доста значими за зимния интервал, когато потреблението се усилва и би трябвало по някакъв метод да се реагира на пика на търсенето. Това е жизненоважен, сериозен актив за енергийната сигурност. И въобще за националната сигурност на страната. И внезапно се оказва, че те са продали на „ Газпром “ 20 % от потенциала си за предпазване на газ. Което неведнъж сподели, че тя не е комерсиална, а политическа организация, способна да спре или да пусне газ с решение на Путин. И този сезон спря; от април Газпром не е изпомпвал нищо в своите немски подземни складове. Поради това имаше напрежение на пазара. Нека бъдем откровени, съгласно мен това е изменничество на националните ползи: кой в Германия е позволил стратегически значим актив да премине в ръцете на евентуален зложелател? И в този момент се оказва, че не евентуален, а същински зложелател.

Кой изнудва Европа, като споделя: ще ви замразим, в случай че не се съгласите с премахването на антитръстовите правила във връзка с „ Северен поток 2 “. Ето до каква степен се стигна “.

Няколко са аргументите да увеличение цените на газа, дава отговор Михаил Крутихин на съответния въпрос. „ Всичко стартира от обстоятелството, че на пазара газовите потоци се насочиха към Азия. Втечненият природен газ от разнообразни страни, от Нигерия и Алжир до Катар и Съединени американски щати, отиде в Азия, където цените се покачиха заради проблеми с доставките от Австралия, които бяха климатични, метеорологични условия и доста други. Търговците, които купуват и получават полутечен природен газ от заводи в разнообразни страни, изтеглиха всичките си превозвачи на полутечен природен газ в Азия. В Европа го осъзнаха и споделиха: о-о, би трябвало да вдигнем цените, с цел да притеглим най-малко част от този газ тук. Цените се повишиха. И тогава „ Газпром “ се включи.

Какво прави „ Газпром “? Първо, той афишира, че няма да изпомпва газ в подземни складове. Ако по-рано постоянно ги попълняше всяка година, когато имаше доста газ, и продаваше този газ на потребителите през зимата, в този момент той реши да го остави на нулата. Второ, той споделя: скърбя, към този момент няма да продавам газ на моите електронни платформи за цялото четвърто тримесечие, цялата зима и цялата последваща 2022 година Тоест няма да ви дадем спомагателни размери газ в допълнение към съществуващите контракти, които бяха подписани по-рано, макар че те се дават всяка година. Преди това „ Газпром “ имаше доста добра облага. Той отхвърля да печели, отхвърля да продава спомагателни размери и внезапно понижава изпомпването през Украйна към Европа. Тоест, в случай че при започване на предходната година през Украйна минаваха 186 милиона кубически метра дневно, то когато породи спорът (минават) 70 милиона. А в този момент още по-малко, към 37 милиона дневно. Тогава той стартира да блокира, а в този момент изцяло блокира потока на газ през Беларус и Полша.

И в Европа се сепваха: може да няма задоволително газ! Но, в действителност, задминавам нещата, газът ще стигне, ще преживеят зимния сезон.

Но когато „ Газпром “ афишира „ ще ви замразим “ на всеки два дни и президентът Путин споделя на целия свят по малкия екран: знаете, ние сме подготвени да ви дадем в допълнение газ, само че този газ би трябвало да премине през „ Северен поток 2 “, то това е изнудване. Има повече от задоволително мощности за доставка на газ през Украйна, през Беларус с Полша. „ Газпром “ има повече от задоволително ресурси от газ. Но ние желаеме да се откажат от антитръстовите си правила и да разрешат на „ Газпром “ да има монопол в тази област. Това е изнудване, дефинирано доста ясно. И, несъмнено, цените се повишиха. Тогава спекулантите се причислиха към финансовия пазар, където се въртят финансови принадлежности като фючърсни контракти, варианти, спредове и впрочем. Всички тези фактори доведоха до обстановка, наподобяваща газова война.

Вече споделих, че това е война на матрьошки. „ Северен поток 2 “ е специфичен случай за „ Газпром “, който упорства Европа да се откаже от антитръстовите си правила. Втората кукла на матрьошката е хибридна война против Украйна, желанието да се лиши от преноса на газ, в допълнение, рестриктивните мерки за доставка на въглища, доставката на електрическа енергия, в това число през Беларус. Тоест това е офанзива против прилежаща страна. И когато Русия стартира да демонстрира нрава си към Европа („ замръзва “), с цел да показва, че командва тук на пазара на газ – това е по-голяма матрьошка. Следващата е позицията на Русия, която се състои в противопоставяне на „ зеления преход “. Русия е дефинирала публична теория за енергийна сигурност, която гласи, че всички възобновими източници са опасност и опасности за Русия. Развитието на съвременни енергийни технологии не е тласък, а опасност! Тоест желаеме да продължим да произвеждаме и търгуваме с въглеводородни първични материали – въглища, петрол и газ. Това е противопоставяне на общата наклонност в енергетиката и технологиите по света.

А най-голямата матрьошка е съветската политическа система, която се опълчва на политическата система на множеството европейски страни. Тоест, това е война на диктаторски режим с демокрацията “, обобщава енергоспециалистът.

Той е уверен, че „ Газпром “ губи пари. „ По унгарския контракт той към този момент загуби от изпомпването на газ, защото би трябвало да заплати 4,5 пъти повече за превоза. В края на 2014 година, при започване на 2015 година, т.е. единствено за шест месеца, той прекъсна доставките на газ за Европа три пъти, тъй като съветското управление не беше предостатъчно от обстоятелството, че европейски търговци, търговски компании, продават газ на Украйна. Те продават газ, който са закупили освен от Русия, само че и от Норвегия, Алжир, Съединени американски щати. Но в Москва бяха доста афектирани. Тези шест месеца на половина понижени доставки костват на „ Газпром “ 4,5 милиарда евро. Когато редуцира доставките в този момент, отказвайки нови спомагателни контракти, той е почти пада равнището на предходната година. Пропуснатите облаги са сложни за количествено установяване. Но това са милиарди и милиарди.

Михаил Крутихин се стопира и на въпроса за какво Европа се оказа токова подвластна от съветския газ и не потърси други енергоизточници. „ Що се отнася до зависимостта, има няколко аргументи. Първата е изцяло справедлива. „ Газпром “ има доста газ, който може да продаде. Цената на производството му към момента не е доста висока. Напълно допустимо е даже да намалите цената някъде и отново да има облага. " Газпром " може много елементарно да купи мнението на обособените европейски страни, като им дава отстъпки при доставките на газ. Това се е случвало към този момент доста пъти. Или противоположното - надуване на цените, когато „ Газпром “ не е третиран доста добре. Освен това към този момент има подготвена инфраструктура за доставка. Има стопански съображения: конкурентоспособността на съветския газ към момента е по-висока от тази на американския полутечен газ, да вземем за пример, или на газа от Катар. Може да се играе на това.

Има и една доста значима характерност в връзките на „ Газпром “ с потребителите на газ в Европа - това, което се назовава " шрьодеризация ". В доста страни той има мощно лоби. Последният изумителен образец е България. Има компания „ Булгаргаз “, като национална компания, тя би трябвало да доставя страната с газ. Тя даже подписа контракт с Азербайджан за доставка на милиард кубически метра годишно, тъй че една трета от нужния газ да се получава от Азербайджан вместо от „ Газпром “. И тогава сътрудниците на „ Газпром “ вътре в България се разсъниха и започнаха да забавят полагането на газопровод, който да свързва България с Гърция, която получава азербайджански газ и откъдето той отива по-нататък към Италия. Има съглашение с Турция, че ще доставят безусловно умерено азербайджански газ за България по така наречен Балкански газопровод. И по този начин, с цел да нарушат азербайджанския контракт, те прибягнаха до некрасив способ: започнаха да разгласяват изискванията на този азербайджански търговски контракт, съгласно които цената е два или три пъти по-ниска от сегашната цена на „ Газпром “ в България. Тоест удариха себе си! Тъй като разпоредбите за дискретност бяха нарушени, към този момент породиха проблеми с азербайджанците и това явно е въодушевено от лобито на „ Газпром “.

Същото е в Сърбия, в Унгария и в други страни. Как можеха да оставят своето стратегически значимо оборудване в Германия разполагаем на „ Газпром?! “ Ето я, по този начин наречената „ шрьодеризация “ – това са или корумпирани, или недалновидни политици, които взимат решения в европейските страни. И когато в Германия започнаха да питат за какво не налагате наказания, да речем, против „ Северен поток 2 “, Меркел ясно отговори: това могат да бъдат единствено единни общоевропейски наказания. Германия сама няма да прибягва до никакви наказания. Тя сподели същото на Байдън, когато се срещна с нея, преди да напусне канцлерския пост.

А какви са европейските наказания? В Европа няма взаимност по отношение на Русия и „ Газпром “. Когато през декември 2019 година „ Газпром “ бе заставен да седне на масата за договаряния с украинците и да подпише контракт за пренос, Конгресът на Съединени американски щати трябваше да се намеси и да заплаши със наказания. И „ Газпром “ седна на масата и подписа директно съглашение с Украйна, съгласно което би трябвало да изпомпва 60 милиарда кубически метра газ през Украйна през първата година и 40 милиарда кубически метра газ годишно през идващите четири години, с цел да се поддържа украинската газопреносна мрежа в работно положение “.

Михаил Крутихин преглежда и въпроса по какъв начин сега стоят нещата със „ Северен поток 2 “- Германското държавно управление споделя, че с цел да се забрани „ Северен поток 2 “, т.е. да се спре търговски план по политически аргументи, са нужни изключителни условия. Форсмажорни условия като гражданска война или военна експанзия. Нещо доста съществено. Сега всички чакат решението на немската държавна организация, която дава отговор за регулирането на газовите и електрическите мрежи в Германия. Тя би трябвало да сертифицира този план, да му даде позволение да стартира работа. Съгласно разпоредбите, операторът на плана би трябвало да бъде компания, работеща в юрисдикцията на Германия, с транспарантни цени, отчитаща се пред европейските регулатори.

А „ Газпром “ упорства, че това би трябвало да е компания, записана в Швейцария, в кантона Цуг. Това е 100% компания на „ Газпром “. А „ Газпром “ отхвърля да направи каквото и да било. Имам единствено едно пояснение за това: Проектът е средство за напън на Русия върху Европа.

„ Доставките на газ ще бъдат сериозен проблем, сподели анализаторът, разсъждавайки за въздействието на възможни антируски наказания. „ Русия няма да получи пари за продажба на газ в Европа. Когато Путин споделя, че ще изпратим този газ на китайците, това са стремежи, които не са подкрепени с нищо. Китайците към момента не са се съгласили и не знам дали ще се съгласят да доставят газ в по-голям размер от контрактуваното по (проекта) „ Сила на Сибир-2 “, което е за 38 милиарда кубически метра годишно. И ние изпращаме към 170 милиарда годишно в Западна Европа. Следователно Китай не е сурогат на европейския пазар. Когато ни споделят, че доста скоро ще произведем и изнесем 130-140 милиона тона полутечен газ, това е нереалистично. Реалистичен най-много от 75 милиона тона, т.е. на половина по-малко.

Затова мисля, че „ Газпром “ и Русия ще имат проблеми с бюджета. Ако „ Газпром “ спре доставките на газ за Европа през зимата, редица европейски страни ще имат проблеми. Западна Европа ще се оправи без съветски газ. Германия ще пострада минимално. Страните в Централна Европа ще пострадат. И на няколко пъти към този момент бяха издадени резолюции на Европейската комисия и на Европейския парламент, в които се споделяше, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения за гарантиране на енергийната сигурност на Европа.

Какви са ограниченията? Първата е диверсификация на доставчиците. Не направления - вместо Украйна има други направления, а точно снабдители. Тъй като „ Газпром “ е обезсърчителен снабдител, той е затварял неведнъж клапаните на газопроводите по политически аргументи. Резолюцията съответно споделя, че е належащо да се доставят от Каспийския район, от източното Средиземноморие. Следва построяването на мрежа от терминали за приемане на полутечен природен газ, защото в някои елементи на Европа няма задоволително такива. Трябват ни нови. Сега потенциалът на терминалите в Турция се уголемява. Вторият терминал ще бъде издигнат в Гърция. В Литва е издигнат терминал. Най-вероятно Полша ще се споразумее за втори терминал. Германия мисли за създаване на три терминала.

Но има още един миг в тези резолюции: основаването на система за бързо реагиране на всевъзможни проблеми от „ Газпром “. Тоест построяването на интерконектори – газопроводи през границите на страните членки на Европейски Съюз, тъй че газът да може да се придвижва от една част на Европа в друга. И това е доста забавено, както виждаме в образеца на България “.

На въпроса дали беларуският президент Александър Лукашенко може да спре съветския газ за Европа, Михаил Крутихин отговори, че газопроводите през Беларус не й принадлежат, те са благосъстоятелност на „ Газпром “. Как може той да направи това без координиране с Москва? “

Енергийният специалист изяснява кой какво заплаща за съветския газ: Сега минималната цена, $170 за хиляда кубически метра, се заплаща от Сърбия, Беларус, Армения. Когато Армения не можеше да заплаща за газ, тя плащаше със своите активи, тъй че „ Газпром “ има цялата газова промишленост и разпределителната система там и всъщност доставя газ за себе си. Китайците заплащат, несъмнено, 170 $, те имат такива условия с „ Газпром “, тъй че „ Силата на Сибир “ в никакъв случай няма да бъде печеливша.

В Германия има разнообразни потребители на газ, там в същия миг беше от 230 до 270 $. Но да вземем за пример в България 510 $, има специфични връзки с компания Булгаргаз “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР