В евродепутатите одобриха днес мандат за започване на преговори по

...
В евродепутатите одобриха днес мандат за започване на преговори по
Коментари Харесай

ЕП одобри преговори за директива за минимална заплата в ЕС

В евродепутатите утвърдиха през днешния ден мандат за започване на договаряния по инструкция, която ще подсигурява на всички служащи в Европейски Съюз обективна и съответна минимална работна заплата.

Парламентът одобри мандата, контрактуван от комисията на Екологичен потенциал по претовареност и обществени въпроси (EMPL), с 443 гласа „ за ”, 192 „ срещу “ и 58 „ въздържал се “. Преговорите могат да стартират незабавно откакто Съветът на Европейски Съюз утвърди своята позиция.

Проектът за инструкция по отношение на минималната работна заплата има за цел да дефинира минимални условия, с цел да се подсигурява приход, който дава опция за заслужен стандарт на живот на служащите и техните фамилии. Това може да се реализира посредством въвеждането на законоустановена минимална работна заплата (най-ниското ниво на възнаграждение, позволено от закона), или посредством въвеждане на законоустановена опция служащите да договарят своите заплати с работодателите посредством групово договаряне.

Парламентът също по този начин упорства да бъде засилен и уголемен обсегът на груповото договаряне, като бъдат задължени страните членки, в които по-малко от 80% от служащите са обхванати от тези съглашения, да подхващат дейни стъпки за поощряване на този инструмент.

Решението на комисията на Екологичен потенциал по заетост да стартира договаряния със Съвета беше оповестено при откриването на пленарната сесия в Страсбург в понеделник. Тъй като до среднощ във вторник над 71 членове на Екологичен потенциал възразиха против решението, към дневния ред на пленарните съвещания трябваше да бъде добавено гласоподаване в пленарна зала по отношение на мандата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР