В естествена среда Сансевиерата (Sansevieria) расте в тропиците на Африка.

...
В естествена среда Сансевиерата (Sansevieria) расте в тропиците на Африка.
Коментари Харесай

Как да отглеждаме: Сансевиера

В естествена среда Сансевиерата (Sansevieria) пораства в тропиците на Африка. Заради острите си и бодливи крайща на дългите листа, единият тип в България се назовава със занимателното име " свекървен език ", също по този начин и " меч ". Родът на сансевиерата е част от фамилията Агавови -Agavaceae*

Различават се външно главно два типа, като разликата им е във формата и цвета на листата. Едниният е с тънки и дълги до 50-75 см листа, а другия с дебели към 3-6 см и дълги 8- 10 см листа, растящи в розетна форма. Цветовете на листата варират в зелени нюанси, сребристи, в комбинации от прави или зигзообразни линии в жълто, зелено и бяло.

Макар да е стайно растение, сансевиерата може и да се отглежда на открито, защото не е податлива на течения. Все отново е нужно да знаете, че тя обича светли места. В непосредственост до южния прозорец ще се усеща най-комфортно, а в случай че има повече слънце ще имате опция да видите и усетите сладникавия мирис на цвета й. Расте най-добре при висока мокрота и температура 25-30 градуса.

Тропичната девойка е доста сензитивна към водата. Поливайте без да мокрите листата, тъй като другояче те ще загният. В летния сезон и по време на цъфтежа, поема повече, вода, само че през зимния сезон тя се нуждае от доста малко.
За сансевиерата е нужна по-песъчлива почва, която да може да отцежда добре водата.

За размножаване е уместно лятото. Листът нарязваме напречно на части дълги към 6-8 см. Парчетата вкореняваме в плитко ковчеже с пясък. Пускат корени след към месец и тогава ги засаждаме в почва с пясък, градинска пръст, брошура, в съответствие 1:2:2

*в някои източници за семейство е посочено Кремови - Liliaceae
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР