В епоха на глобално сателитно наблюдение, с постоянно размножаващи се

...
В епоха на глобално сателитно наблюдение, с постоянно размножаващи се
Коментари Харесай

Защо не можем да предричаме вулканични изригвания?

В ера на световно сателитно наблюдаване, с непрекъснато размножаващи се мрежи от наземни принадлежности, за какво към момента не можем да предвиждаме с акуратност по кое време ще изригне даден вулкан?

Експертите по вулкани имат невъобразимо количество инсталация, посредством която да следят всички дейни вулкани по света. В доста случаи, изригващите вулкани могат да се следят от безвредното разстояние на вулканичните обсерватории. Или пък, откакто е почнало изригване, може да го гледаме съвсем в действително време с помощта на спътниците и обществените мрежи. Но в това отношение сме доста по-напреднали, в сравнение с в умеенето си да предвиждаме обещано изригване.

Но въпреки всичко има светлина в тунела. От ново изследване излиза наяве кои са най-хубавите способи да търсим сигнали за бъдещи вулканични изригвания.

Както в медицината, вулканолозите може да схванат доста за даден вулкан и неговото положение посредством наблюдения. Но в случай че не знаем предходната история на вулкана и няма по какъв начин да му създадем „ биопсия “, съвсем няма какво да разберем за него. Например някои вулкани са безусловно спокойни и по-късно изригват мощно внезапно, а други са шумни, само че тъкмо преди да изригнат, стават тихи. Как бихме могли да разберем без предходни наблюдения?

© Gudmundur E. Sigvaldason, Nordic Volcanological Institute, Reykjavik, Iceland

Въпреки че към момента не сме способно да копаем в изригващ вулкан, остатъците от предходни изригвания може би съдържат информация за това какво се е случило в процеса на подготовка за изригването. Експлозивните изригвания нормално изхвърлят голямо количество лава.

Тези изригвания нормално са провокирани от газови балони, напускащи разтопената канара надълбоко подземен. Когато прясната магма дойде под вулкана, нормално съдържа огромни количества газове като въглероден диоксид.

Докато магмата изстива и се трансформира в твърда канара, газовете се разделят на все по-малки групи, до момента в който най-после не стартират да се образуват балончета. Оттам налягането навътре в вулкана стартира да се повишава,докато скалите към магмената камера не се пропукат. Тогава мехурът от магма се издига през тези цепнатини и стартира изригване.

naturepictures.co

Но по какъв начин може да разберем в кой миг стартират да се образуват балончета. Докато магмата застива, кристалите, образувани по друго време, ще създадат „ фотоси “ на положението на магмената камера. Понякога е допустимо тези кристали да бъдат открити след изригване и по този метод да се подреди целия пъзел.

Така излиза, че най-хубавият метод да разберем сигналите за идно изригване, може би е композиция сред издуването на земята (с смяната на налягането) и газовете, излизащи от вулкана.

Това към момента не ни дава елементарен способ, посредством който да предсказваме изригвания, само че демонстрира по какъв начин „ криминалистични “ проучвания можем да забележим предходни изригвания, които биха ни помогнали да идентифицираме сигналите, издаващи държанието на даден вулкан. Това е значима стъпка напред към ясно пророкуване на всички вероятни изригвания.

Статията е дело на Дейвид Пайл (David Pyle), който е професор геологични науки в Оксфордския университет.

The Epoch Times

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР