В енергетиката е пълен хаос! Фондът е изпразнен. Очаква се

...
В енергетиката е пълен хаос! Фондът е изпразнен. Очаква се
Коментари Харесай

Нинова: В енергетиката е пълен хаос! Внасяме закон за отлагане либерализацията на цената на тока

" В енергетиката е цялостен безпорядък! Фондът е изпразнен. Очаква се цената на тока да скочи с 20%. Това крие големи опасности, в това число за стопанската система и еврозоната! " Това съобщи пред медиите в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 

" Внасяме закон за отсрочване за либерализацията за цената на тока за семействата с една година. Вместо от 1 юли 2024 година това да се случи от 1 юли 2025 година ", сподели Корнелия Нинова. Според нея излизането на семействата на свободния пазар на електрическа енергия ще докара до повишение на цената на тока и съответрно на инфлацията. 

Фондът, който би трябвало да компенсира либерализацията на цената на тока за семействата е изпразнен, твърди Нинова.

По думите на Нинова има стотици хиляди фамилии, които не могат да поемат този нов удар в цените - това са бедните, работещите небогати и пенсионерите.

" Знаем какво ще кажат - Това е част от Плана за възобновяване. обръщам обаче внимание, че в Плана няма дата и година, в която това да се случи. Там написа, че процесът би трябвало да стартира, без да е закрепено. Ще желаеме този закон да се гледа бързо в Народното събрание ", добави водачът на Българска социалистическа партия. 

" Това държавно управление е некадърно да направи тази промяна ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев, някогашен министър на енергетиката.

" Самите ЕРП-та декларират, че няма задоволително пресен запас, който да вложат, с цел да не се усили цената на тока. Фондът за енергейната сиситема е изпразнен, с цел да покрият недостига на министъра на финансите. Хората би трябвало да платят тези цени и да компенсират тази несръчност на ръководещите. Този политчиески безпорядък ще бъде повлечен от семействата ", добави Стойнев. По думите му промяната е направена единствено с цел да се вземат " едни пари от Брюксел ". 

Според депутата вървим към избори и по тази причина на следващия ден ще бъде импортиран този закон. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР