В Екатерининбург се срещнаха експерти от 29 страни и 6

...
В Екатерининбург се срещнаха експерти от 29 страни и 6
Коментари Харесай

Двукомпонентната ядрена енергетика е бъдещето

В Екатерининбург се срещнаха специалисти от 29 страни и 6 интернационалните организации, с цел да обсъдят проблематиката на реакторите на бързи неурони и затворения нуклеарен горивен цикъл. Организатор на конференцията бе МААЕ, а хазаин на събитието в Русия бе „ Росатом “.

Най-разработената до момента технология е технологията за бързи реактори с натриево изстудяване. Опитът при употребата на такива реактори се показва в 400 реакторгодини. С разработки в тази област се занимават Франция, Русия, Германия, Китай, Япония, Англия и Съединени американски щати.

В Русия е създаден план за промишления реактор на бързи неутрони "БН-1200 ", като сега се взема решение въпросът за икономическата опция за строителството му.

По отношение на бързите реактори в Русия са създадени доста надеждни технологии, които в края на краищата са обезпечили и разработване на електрическа енергия на положително равнище и добра сигурност на реактора. Това съобщи някогашният вицепрезидент на Курчатовския институт учен Николай Пономарев-Степной.

И "БН-600 ", и "БН-800 " вплитат в себе си целия размер на работа и по тази причина са безвредни. Проектът, който е създаден и се предлага за създаване – за "БН-1200 ", също е интегрирал в себе си опита, получен от "БН-600 " и "БН-800 ", като също така са въведени и спомагателни детайли за сигурност.

"Винаги съм бил съперник да се избира едно или друго направление – бързи реактори или топлинни ректори. Много от дълго време започнахме да приказваме, че атомната енергетика би трябвало да има два съставния елемент – топлинни реактори, които могат да бъдат необятно употребявани в разнообразни точки на света, и бързи реактори, които ще обезпечат за топлинните реактори от една страна гориво, в случай че не стига уран ", съобщи Пономарев-Степной.

"Ефективността на двукомпонентната нуклеарна енергетика се състои в това, че бързите реактори могат да употребяват отработеното нуклеарно гориво от топлинните реактори, защото в него се съдържа задоволително доста плутоний. Ако преработваме отработено нуклеарно гориво и извлечем плутоний, то ще можем да го използваме в бързите реактори. А по-чистият плутоний, който се получава в бързите реактори, може още веднъж да се употребява в топлинните реактори ", добави ученият.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР