В едно село училището буквално прелива от ученици. Заради положителния

...
В едно село училището буквално прелива от ученици. Заради положителния
Коментари Харесай

Училището в Рибново не може да побере децата от района

В едно село учебното заведение безусловно прелива от възпитаници. Заради позитивния приръст във високопланинското селце Рибново от няколко години насам постройката се цялостни дотолкоз, че класните стаи не доближават за всички деца. Затова се постанова занятия да се организират даже в изби и помощни пространства.

„ Нашите деца са доста амбициозни и постоянно с огромно предпочитание идват на учебно заведение, дават хрумвания самите те, имат предпочитание да вършат от ден на ден нови неща, планове, виждате стаята какъв брой е красива. Идеите им са просто прекрасни”, споделя учителката Фатме Герова.

Около 500 са учениците в Рибново от 1 до 12 клас. Училището обаче с изключение на на познания, мъдрост и схващане, учи децата и на оцеляване. Защото всеки ден, заради липса на задоволително огромна материална база, вместо в класни стаи учениците влизат да посрещат уроците си в изби и хамбари. Там въздухът от дълго време е отстъпил място на тежкия плесен.

Математика, литература и история децата учат измежду менгемета, косачки и ръждясали железа. Светлина съвсем не влиза, а всички възпитаници седят с тил към учителя, тъй като по различен метод чиновете в мазето няма по какъв начин да бъдат подредени.

„ Вие сами виждате, по какъв начин може да се усеща човек в тази стая, няма прозорци, зимата не е доста топло. Не е комфортно изобщо, това по принцип не е и стая изобщо, това е кулоар, приспособен за стая, тъй като не ни доближават стаите. Около 20 деца се събират, тясно е, не могат да се разминават, от време на време даже и се карат и не е добре въобще”, споделя учителят Атидже Югунч.

Освен в мазето децата учат… и в учебния стол.

„ Учим в изби, столови. Малко е пространство, а децата доста. На двусменен режим сме и все пак, за мене казусът с базите в действителност е от първостепенно значение”, изясни Манчо Джуркин, шеф на СУ „ Йордан Йовков”.

В стола се учи, до момента в който обядът не стане подготвен. После учебниците се прибират, а чиновете се трансформират в софри. И по този начин всеки ден…….

В учебното заведение в Рибново се гордеят с доста спортни триумфи, въпреки изискванията за спорт да са плачевни.

„ Просто няма къде да си организираме часовете по физическо, защото сме повече от 24 паралелки, трима учители и всички разчитаме на този физкултурен салон. Нуждаем се, извънредно се нуждаем от нов салон и изключително от спортна площадка”, обясняма Ибрахим Кадриев, преподавател.

Проектът за нова постройка към учебното заведение е в ход. Но още е в начален стадий.

„ До два месеца ще започва процедурата, стига да няма обжалвания. Дано надделее разсъдъкът и този, който завоюва, да му е честито, този, който загуби, да не почват непрекъснати обжалвания”, надява се Манчо Джуркин.

В Рибново с неспокойствие чакат новата постройка, в която в мазетата няма да се учи, учебният стол ще се употребява единствено за обяд, а класните стаи ще са задоволително за всички.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР