В една основна за българската политика партия лидерските пластове се

...
В една основна за българската политика партия лидерските пластове се
Коментари Харесай

Голяма революция. Ще застане ли Делян Пеевски начело на ДПС

В една съществена за българската политика партия лидерските пластове се разместват. Председателят ѝ се отдръпва, на власт се връща създателят, а от самото начало основен воин в партията е трети човек - Делян Пеевски. В негови ръце ли е водачеството на Движение за права и свободи?

Лидер на партия подава оставка. Това е естествена част от политическия живот в една народна власт и постоянно се случва след изборна загуба или обществен скандал.

Нито едно от двете не е налице при Движението за права и свободи (ДПС). Партията стана втора по сбор на подадените гласове на през октомври. В предизборната акция пък ръководителят ѝ Мустафа Карадайъ беше топло посрещан от симпатизанти в цялата страна.

И въпреки всичко два дни след втория тур на локалните избори. Това се случи единствено месец преди да изтече мандатът му отпред на Движение за права и свободи.

Оставката на Карадайъ повдигна въпроси за бъдещото водачество на Движение за права и свободи - партия, която от основаването си през 1990 година взе участие интензивно в ръководството на страната и за която гласоподават най-вече български турци и мюсюлмани. В момента Движение за права и свободи не взе участие в държавното управление, само че е част от парламентарно болшинство с ПП-ДБ и ГЕРБ, което взима множеството законодателни решения.

Знае се, че в този момент придвижването ще се управлява от Ахмед Доган. Той е създател на Движение за права и свободи и водач на партията в продължение на 23 години - до 2013 година
В края на 90-те се схваща, че Доган е бил сътрудник на тайната полиция Държавна сигурност.
През 80-те години Доган лежи в пандиза поради опозиция против така наречен „ възродителен развой “ - насилственото преименуване на български турци, проведено от комунистическия режим. В края на 90-те обаче се схваща, че Доган е бил сътрудник на тайната полиция Държавна сигурност (ДС) и е сътрудничил на режима.

След 2013 година Доган става доживотен почетен ръководител на Движение за права и свободи. Той живее изолиран в първокласен парцел край София, който е прочут като, а критиците му употребяват за него и думата „ мафиот “.

Доган ще бъде още веднъж отпред на Движение за права и свободи до провеждането на национална конференция. Тя ще се състои през първите месеци на 2024 година и ще има за задача да излъчи нов ръководител. Датата за конференцията ще се реши на Централен съвет този петък.

С тези обстоятелства се изчерпва формалната информация за измененията в управлението на Движение за права и свободи. Не се знаят претекстовете за премахване на Карадайъ, нито кой има късмет да го наследи.

Едно обаче е ясно - даже и без да е фиктивен водач на партията, различен значим човек от Движение за права и свободи извършва ролята на неин представител. Той бързо и стартира да задава дневния ред освен на придвижването, само че и на ръководството на страната.

Този човек е Делян Пеевски . Той има и още в 20-те си години стартира да заема значими политически постове. Оттогава към Пеевски има подозрения за корист с власт, а пред името му постоянно стоят думите „ медиен магнат “ поради многото медии, които придобива с майка си Ирена Кръстева .
 Новите облекла на Пеевски  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

През 2013 година Пеевски беше определен от Народното събрание за началник на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) от болшинството на социалистическата партия Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Това провокира всеобщи митинги. Пеевски се отхвърли от поста в ДАНС след ден, само че митингите продължиха над 400 дни с искане за оставката на тогавашния министър председател Пламен Орешарски, който направи предлагането.

През 2021 година Пеевски беше по закона „ Магнитски “.
Винаги е стоял след Ахмед Доган.Милен Любенов
„ Той е неофициалният водач на Движение за права и свободи и това го виждаме в Народното събрание всеки ден “, сподели за Свободна Европа политологът от Софийския университет Милен Любенов.

„ Пеевски постоянно е бил главен стопански фактор в придвижването. Винаги е стоял след Ахмед Доган. “

Ще бъде ли той новият водач на Движение за права и свободи?
Защо се отдръпна Карадайъ
В за оставката на Карадайъ, публикувано от пресцентъра на Движение за права и свободи предишния вторник, не се показват претекстовете за неговото отдръпване.

Той беше водач на Движение за права и свободи от 2016 година Малко преди този момент предшественикът му Лютви Местан, който наследи Доган на поста, беше изключен от партията.

Сега отпред на Движение за права и свободи ще бъде Ахмед Доган. През май тази година той обществено загатна Карадайъ два пъти. Първо го поздрави за рождения ден с апел Карадайъ да откри „ мярата “.

После Доган отбрани Карадайъ във връзка на Политическа партия, в който се загатва, че следва промяна на водача на Движение за права и свободи.

В „ обръщение към депесарите “ Доган отхвърли тази теза и съобщи, че Движение за права и свободи и Карадайъ. Почетният ръководител сподели още, че Карадайъ „ ще продължи да ни съставлява решително, рационално и перспективно “.

Въпреки това се зародиха съмнения, че Карадайъ ще бъде отхвърлен.
От много време насам се усещаше отстъплението на Карадайъ.Светослав Малинов
„ От много време насам се усещаше отстъплението на Карадайъ на по-задни позиции, с изключителна бездейност и отвод от гласност “, сподели пред политологът от Софийския университет Светослав Малинов .

По думите му изненадата не е в промяната на Карадайъ, а в определения миг това да се случи - след локалния избор, тъй като резултатите на Движение за права и свободи от изборите не дават учредения за промяна на водача.

Това оставя отворен въпроса за мотивацията - дали промяната е поради насъбрани във времето неточности в водачеството на Карадайъ, или става дума за преструктуриране на самото Движение за права и свободи.

Миналия четвъртък на партията - заместник-председателят на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов , който е непосредствен до Карадайъ. Затова съгласно Милен Любенов може да се търси по-голяма „ организационна смяна “ в Движение за права и свободи.

Свободна Европа изпрати въпроси до пресцентъра на партията за аргументите Карадайъ да подаде оставка и проектите на Доган за управлението на придвижването през идващите месеци. Попитахме и дали Пеевски възнамерява да се кандидатира за ръководител.

До публицистичното привършване на работата по текста не бяха получени отговори.
Пеевски под прожекторите
Заедно с последователното отдръпване на Карадайъ стана явна нарасналата интензивност на различен значим човек в Движение за права и свободи - глобеният за корупция от Съединени американски щати по закона „ Магнитски “ Делян Пеевски .

През последните месеци той показва позицията на партията по всички значими въпроси. Пред медиите в Народното събрание Пеевски афишира идни значими дейности на ръководещото болшинство, а подписът му стои под редица законопроекти като съвносител с депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ.

Единствено Пеевски от Движение за права и свободи разяснява оставката на Карадайъ, като сподели, че към този момент някогашният водач самичък е взел решението да се отдръпна и това „ не е нищо изключително “.

Няколко седмици по-рано - на 16 октомври, Пеевски стана на Движение за права и свободи дружно с Карадайъ. Миналата сряда, в първия работен ден на Народното събрание след изборите и в деня след отдръпването на Карадайъ, Пеевски оглави групата еднолично.

Активността на Пеевски проличава и от уеб страницата и обществените мрежи на Движение за права и свободи. Ако от 1 октомври до 9 ноември в раздел „ Народно заседание “ от уеб страницата на придвижването са поместени 43 вести, 30 от тях са с основно настоящо лице Пеевски.
 Екранна фотография на уеб страницата на Движение за права и свободи на 10 ноември 2023 година
Това е огромен скок в общественото му наличие в рамките единствено на месеци. През юли в уеб страницата на Движение за права и свободи има 47 вести, от които Пеевски е съществена фигура единствено в 7 . Според Любенов по този метод Пеевски се пробва оптимално да почисти своята известност.
Кой ще бъде новият водач
Означава ли тази интензивност на Пеевски, че той ще оглави Движение за права и свободи и официално?
Това ще бъде огромна гражданска война в партията.Милен Любенов
„ Това ще бъде огромна гражданска война в партията - етнически българин да застане отпред “, сподели Любенов.

Пред журналистът от районната медия „ 24 Родопи “ Илхан Андай сподели, че в случай че предходната година концепцията Пеевски да е ръководител е била дразнеща, в този момент тя наподобява разумна и даже се харесва на гласоподавателите на придвижването.

Според Малинов Пеевски няма да стане фиктивен водач на Движение за права и свободи, тъй като това не дава отговор на задачите на придвижването и ще блокира присъединяване на Движение за права и свободи във властта. Политологът загатна също, че отпред на Движение за права и свободи може да застане жена.

Любенов е на друго мнение и чака Пеевски да бъде определен за ръководител. Друг вид е да има съпредседателство, разграничено сред Пеевски и друга фигура от партията.

Според на Движение за права и свободи ръководителят на придвижването става ръководител и на неговата парламентарна група - позиция, която към този момент е заета точно от Делян Пеевски.
Има ли значение това
В Движение за права и свободи няма спор кой е непрекъснатият водач. Той е един - Ахмед Доган, счита Любеов. Ролята на ръководител на партията е постоянно второстепенна.

След Доган главен фактор в Движение за права и свободи е Пеевски - без значение дали официално е разгласен за ръководител на партията, или не.

„ Карадайъ досега може да е имал символна функционалност, само че в неофициалната подчиненост на Движение за права и свободи Пеевски постоянно е бил над него “, сподели Любенов.

„ Той има сериозен стопански запас и мрежи за въздействие, които се употребяват политически “.

„ Без подозрение Доган ще си остане на първото ходило [на ДПС], без подозрение Пеевски ще е на второто “, разяснява и Илхан Андай.

Това слага въпроса дали изборът на нов ръководител на придвижването няма да е просто една условност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР