В един по-широк контекст България ще влезе в Шенген в

...
В един по-широк контекст България ще влезе в Шенген в
Коментари Харесай

Предупреждение! Този кошмарен капан дебне България

В един по-широк подтекст България ще влезе в Шенген в обозримо бъдеще. А дали ще влезе през декември, когато следва този въпрос да бъде обсъждан първо на Въвета на външните министри и по-късно на Европейския съвет – следва да забележим. Единственият проблем е Нидерландия и нейната позиция, само че този проблем е в положение да блокира целия развой. Това преди всичко е напълно политическо решение и на второ – вътрешнополитически стимулирано решение ", коментира Любомир Кючуков, пред Дарик.

" Мисля, че към момента имаме късмет да бъдем признати, Заедно с Хърватия и Румъния, в края на тази година. Колко е огромен този късмет следва да се види в идващия един месец, когато българската дипломация ще има тежката задача да убеди Нидерландия, че тя има опция и метод да пусне България и Румъния да влязат в Шенген. Това е дипломтическа задача – двустранни договаряния с страна, която не е склонна да постъпи по някакъв метод ", посочи от своя страна Огнян Георгиев.
-->
" Аз слагам персонално върху Румен Радев отговорността, в случай че България не извърши тази цел през следвашия месец, тъй като той е индивидът, който еднолично ръководи – той е изпълнителната власт. Следователно върху него ще падне целия негатив, в случай че България пропусне този късмет ", категоричен е Огнян Георгиев.

Според Любомир Кючуков несъмнено има значение дали сме в Шенген.

" Първо от позиция на елементарните жители – присъединяване на България в Шенгенското пространство значи неограничен надзор при пътешестване на българските жители и второ – институционално, за страната, тъй като това несъмнено е крачка напред към консолидираното във всички европейски пространства. И в двата случая това е нещо, от което България единствено ще завоюва ", изясни той.

" Шенген се състои от всички континентални членки на Европейски Съюз без Румъния и България и Кипър, който има собствен вътрешен проблем. Има два разновидността - първият е ние и Румъния да останем отвън тази зона. Вторият вид е румънците да съумеят да влязат, ние не. Това ще е призрачен вид за България – ще останем единствената континентална членка, която не е член на това пространство. Този вид ще е призрачен за Северна България, която ще се задръсти, безусловно – от границите с Румъния до планината ние ще имаме колони от хора, тирове и коли, които няма да могат да минат ", съобщи журналистът.

" Ние ще станем гетото на Европа, ще бъдем тази дупка, която ще седи тук ".

" От имиджова позиция ние сигурно ще бъдем втора употреба член и то ще бъде очевидно ", безапелационен е Огнян Георгиев.

.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР