В две съседни общини в Област Варна има две различни

...
В две съседни общини в Област Варна има две различни
Коментари Харесай

Данаил Йорданов, кмет на Суворово: Има само ползи от ветроенергийния парк


В две прилежащи общини в Област Варна има две разнообразни истории за развиването на производството на електричество от вятъра. Делят ги броени километри и над 10 години в развиването.

В Община Ветрино историята е на равнище капиталово желание за създаване на парк с над 70 генератора и обща инвестиция от 1,2 милиарда лв.. Въпреки обществено декларираните задължения на вложителя за нови работни места, обществена стратегия и проходи за общината и хората за 15 милиона лв., енергийни помощи за всички битови клиенти за период от към 35 години, общинските съветници към момента не дават зелена светлина на плана.

В община Суворово, където подобен парк е построен още през 2011 година, пък могат да се похвалят със своята сполучлива история. На вятърните турбини се гледа като на нещо позитивно и „ свое “, общо взето като на част от локалния нюанс. Това става явно от диалога ни с кмета на Суворово Данаил Йорданов, който непосредствено съобщи, че не вижда нито един минус, който оборудванията да основават на локалната власт, на популацията или на природата.

 

Г-н Йорданов, по какъв начин се отразява ветроенергийния парк в Суворово на общината и живота в нея? Кои са позитивните резултати на тази инвестиция и кои са негативните, в случай че има такива?

Началото на този план е положено през 2004 година Тогава са извършени и процедурите по координиране и строителството стартира през 2009 година, приключен е през 2011 година Общо мощността му е към 60 мегавата, броят на турбините е 30. Пряката изгода за бюджета на общината е, че като такса за механически услуги в този интервал в бюджета и са влезнали над 1 млн. лв.. Другата изгода е, че са основани 23 работни места. Основният % от заетите са хора от Суворово. Има и квалифицирани фрагменти, каквито общината не може да обезпечи и те пътуват, само че множеството хора са от Суворово.

От вятърния парк оказват помощ и на общината в организацията на огромния ни фестивал „ Като жива вода “, който събира 500 участника. Те се включват като спонсори на този фолклорен празник, оказват помощ и за спортния календар на общината.

 

Има ли някакви проблеми, които основава ветроенергийния парк със съществуването си, провокира ли неодобрение измежду локалното население?

Не. Направих специфична инспекция и открих, че против него не е подадена нито една тъжба. Личните ми усещания са, че няма никакъв отрицателен резултат върху екологията на общината, не съм получавал и такива недоволства. Колкото до това, дали някой се е оплаквал, че „ перките “ скапват гледката, както споделих, строителството им е почнало през 2009-а. Дори и някой да е мислел по този начин тогава, в този момент си ги одобряваме като даденост, като наши.

 

Как ще коментирате обстановката в прилежащата община Ветрино, където концепцията за ветроенергийния парк среща опозиция?

Да ви кажа почтено, към този момент не знам там какво се получава. Доколкото знам има проблем с върнато от съда решение, друго не знам. При нас няма никакви проблеми, наблягам, нито от земеделци, нито от ловджии, от никого. Аз персонално виждам до момента единствено изгоди от ветроенергийния парк.

 

Ако постъпи предложение за разширението на парка и слагането на още вятърни турбини в община Суворово по какъв начин ще реагирате?

Ще приема създателя на предлагането, ще го изслушам, ще срещна общинския съвет и обществеността на общината и ще чакам тяхното мнение и решение.

*публикация

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР