В другите страни от ЕС държавата подпомага ефективно транспортния бранш

...
В другите страни от ЕС държавата подпомага ефективно транспортния бранш
Коментари Харесай

Превозвачите настояват за 50% намаляване на акциза на горивата

В другите страни от Европейски Съюз страната подкрепя дейно транспортния отрасъл като да вземем за пример помощи за всеки литър гориво, намаление на акциза на бензина и дизела директни помощи за компаниите и други, до момента в който в България няма даже и първи проблясъци на сходни ограничения. А в същото време българският авто отрасъл бе " весел " от районния министър Гроздан Караджов, че ще бъдат увеличени цените на тол таксите.

Това сподели пред Транспортната комисия в Народното събрание Йордан Арабаджиев, ръководител на Съюза на интернационалните превозвачи. Исканията на представителите на товарните транспорти са подкрепени също по този начин от автобусните превозвачи, както и от таксиметровите водачи.

От сектора показаха и съответни претенции пред депутатите от отрасловата комисия.

На първо място - за 6 месеца да бъде отстранена биодобавката, с която се смесва дизела и бензина. " Това ще докара до директен резултат върху цената на горивата на бензиноколонката ", уточни Арабаджиев.

Освен това от сектора упорстват за същото време да бъде понижен с 50% акцизът за бензина и дизела. " Знаем, че за това е нужна дерогация от Европейски Съюз. Разбрахме, че министър председателят Петков ще предложи на Съвета на Европа координирано понижаване на акциза и ще се радваме, в случай че това се случи ", сподели още той.

Освен това - в подтекста на войната в Украйна и икономическата рецесия, от превозвачите желаят България интензивно да упорства за анулация на противоречивите точки от пакета " Мобилност ", като да вземем за пример това камионите да се връщат празни в страната на регистрация.

В последна сметка представителите на ръководещото болшинство, от което зависи дали сходни ограничения ще бъдат подхванати, не поеха задължения в конкретика. Обещаха обаче да се води деен разговор за разрешаване на проблемите.

Ако не се намерят решения, просто ще спрем да работим, нямаме различен излаз, посочи на собствен ред Милена Милтенова, представител на автобусните превозвачи.

" Още при гледането на бюджета казахме, че това ще се случи. Например настояхме да се дадат 75 милиона за междуселищните линии, което не се случи и сега тези линии стопират да работят ", сподели Халил Летифов от Движение за права и свободи.

Докато се стигне до понижаване на акциза, би трябвало да се подхващат съответни ограничения за отплата. Скептичен съм обаче, че решение ще се откри преди актуализацията на бюджета ", уточни пък някогашният транспортен министър Росен Желязков.

Ще получите поддръжка, даде обещание в последна сметка и представител на ръководещото болшинство - Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

" Всички се сплотяваме - и за акциза, и за пакета " Мобилност ". Каквото би трябвало, ще създадем, дай Боже да се случи. По моя информация такова понижение на акциза се готви в европейски проект. Ако това се случи, ще решим единия от въпросите ", сподели представителят на " столетницата ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР