В древен Египет и в класическата древност фениксът е приказна

...
В древен Египет и в класическата древност фениксът е приказна
Коментари Харесай

Мита за Феникс

В античен Египет и в класическата античност фениксът е приказна птица, обвързвана с поклонението на слънцето. Египетският феникс е огромен колкото орел, с брилянтно алено и златно оперение и благозвучен глас.

Както гласи легендата, Фениксът е единствена по рода си птица, която живее 500 години.

Египтяните свързват феникса с безсмъртието и тази символика е необятно публикувана в късната древност. Фениксът е сравняван с безсмъртния Рим и се появява на монетите на късната Римска империя като знак на Вечния град.

Също по този начин необятно се пояснява като притча на възкресението и живота след гибелта – хрумвания, които също се харесват на нововъзникващото християнство. В ислямската митология фениксът е разпознат с ʿanqāʾ (на персийски: sīmorgh), голяма мистериозна птица (вероятно чапла), която в началото е основана от Бог с всички съвършенства, само че по-късно се трансформира в чума и е убита.

Митът за Феникса

Според най-разпространения мит Фениксът бил блестящо оцветено безсмъртно птицеподобно създание, сходно на орел или паун, което живеело в Рая. След към хиляда години Фениксът се уморил от безсмъртието и напуснал Рая, като се отправил към света на смъртните. Дори и в света на смъртните, Фениксът не можел да почине. Той свива гнездо - то е направено от ароматни растения, като смирна, касия, култивиран чай, тамян и канела.

След това фениксът удря клюна си в канара, което провокира пламъци. Той размахва крилете си на огъня, подлага гнездото си и по-късно се възпламенява. Магията на феникса е, че щом загине в пламъците, той се ражда още веднъж в гнездото си. Фениксът възкръсва от пепелта. Той събира пепелта, като я овалва в яйце, увито в смирна. След това той лети до Хелиополис, Египет и оставя яйцето в Храма на Слънцето, който уважава слънчевия господ Ра.

Според легендата фениксът има толкоз доста мощ, че сълзите му лекуват всичко, до което се допрян, а пепелта му може да съживи мъртвите.

Като знак, фениксът значи няколко разнообразни неща. Първо, той съставлява цикъла на гибелта, прераждането и освежен живот. Той също по този начин символизира и безсмъртието.

Птици като феникса и сходни митологични показа, свързани с него могат да бъдат открити в легендите на доста култури по целия свят - от Китай, Япония, Русия до американските индианци.

Фениксът е ентусиазъм за истории и творби на изкуството, които датират от най-малко 1500 година прочие н. е. Вълшебната птица символизира прераждането, обновяването, безсмъртието, изцелението и безконечния огън.

Счита се, че фениксът въплъщава добродетели като берекет и добрина. Според някои тълкувания, всяка част от птицата символизира друг признак. Тялото символизира добротата, крилата просперитета, главата - вярата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР