В допълнение към антигените A и B има протеин, наречен

...
В допълнение към антигените A и B има протеин, наречен
Коментари Харесай

Кръвни групи

В допълнение към антигените A и B има протеин, наименуван Резус-фактор (Rh), който може да участва (+) или да липсва (–), създавайки 8-те кръвни групи ( A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+, AB- ).

Кръвната група се дефинира от генетичното завещание, което получава от родителите си.

Двете съществени системата ABO и системата Rh са най-широко приетите способи за категоризиране на кръвните групи.

реклама

В групата ABO има четири съществени категории: A, B, O и AB. Тези съществени категории в допълнение се разклоняват в осем кръвни групи със системата Rh.

Какво съставляват кръвните групи?

Кръвната група е система за подредба, която разрешава на лекарите да дефинират дали вашата кръв е съвместима или несъвместима с кръвта на някой различен.

Според системата ABO има четири съществени кръвни групи: A, B, AB и O. Вашата кръвна група се дефинира въз основа на това дали имате антиген A или B в алените кръвни кафези.

Това е най-широко приетият способ за категоризиране на кръвните групи.

Също по този начин се гледа дали има протеин, наименуван Резус-фактор или Rh фактор. След което кръвната ви група се класифицират като позитивна (+), в случай че имате този протеин и негативна (-), в случай че го нямате.

Това прави общо осем кръвни групи:

  • Положителна (A+)
  • Отрицателен (A-)
  • B позитивен (B+)
  • B негативен (B-)
  • AB позитивен (AB+)
  • AB негативен (AB-)
  • O позитивен (O+)
  • O негативен (O-)

Познаването на кръвните групи разрешава на доставчиците на здравни услуги безвредно да преливат дарената кръв от един човек на различен при нужда от кръвопреливане.

Кръвните групи също би трябвало да са съвместими при нужда от трансплантация на органи.

Какво значат кръвните групи?

Повечето хора се сещат за A, B, AB и O, когато става въпрос за типовете кръвни групи.

реклама

Тези букви класифицират кръвните групи въз основа на това дали алените кръвни кафези имат антиген А или В антиген. Това се назовава система ABO.

  • Тип А : Червените кръвни кафези имат антиген А
  • Тип B : Червените кръвни кафези имат B антиген
  • Тип AB : Червените кръвни кафези имат както А, по този начин и В антигени
  • Тип O : Червените кръвни кафези нямат нито А, нито В антигени

Освен това кръвните групи са или „ позитивни “, или „ негативни “, според от съществуването или отсъствието на D антигена на Резус-фактор (RhD).

Това се назовава Rh система. Да си Резус-фактор позитивен (Rh +) е по-често, в сравнение с да си Резус-фактор негативен (Rh -).

  • Положителен (+) : Червените кръвни кафези имат RhD антиген
  • Отрицателен (-) : Червените кръвни кафези нямат RhD антиген

Редки кръвни групи

Според системата ABO най-рядко срещаната кръвна група в света (около 1%) е AB- (отрицателна). Най-рядката кръвна група в България също е AB негативна.

Извън системата ABO има над 600 антигена, които могат да се прикрепят към алените кръвни кафези, чието наличие или неявяване основава „ редки кръвни групи “.

Вашата кръвна група се смята за рядка, в случай че ви липсват антигени, за които 99% от хората са позитивни. Ако по някакъв метод ви липсва антиген, за който 99,99% са позитивни, вашата кръвна група е извънредно рядка.

Тези кръвни групи са редки. Общата формулировка за рядка кръвна група е тази, която се среща при периодичност 1 на 1000 души или по-малко.

Rh-нулева  е една от най-редките кръвни групи в света.

Фенотипът Rh-нулева (Rhnull) е рядка кръвна група, характеризираща се с неналичието на експресия на всички Rh антигени (D, C, c, E и e) върху алените кръвни кафези.

По-малко от 50 души в света имат тази кръвна група. Това е толкоз рядко, че от време на време се назовава „ златна кръв “.

Състав на кръвта и типа кръвна група

Кръвта се състои главно от следните съществени съставни елементи:

  • Червените кръвни кафези, виновни за превоза на О2 в тялото
  • Белите кръвни кафези, които имат решаваща роля в имунната система
  • Плазма, жълтеникава течност, съдържаща протеини и соли
  • Тромбоцити, жизненоважни за образуването на съсиреци

Специфичната кръвна група се дефинира от съществуването или отсъствието на избрани антигени на повърхността на техните червени кръвни кафези.

Тези антигени могат да бъдат протеини или захари и техните типове и характерности могат да варират при обособените човеци заради незначителни генетични разлики.

Антигените в кръвта извършват разнообразни функционалности, в това число улеснение на превозването на молекули в и отвън клетките, поддържане на структурната целокупност на алените кръвни кафези и идентифициране на евентуално нездравословни кафези, които могат да доведат до болести.

Антигените и антителата играят решаваща роля в защитния механизъм на имунната система.

Антителата, създадени от белите кръвни кафези, се насочват към антигени, които те възприемат като непознати нашественици. Това акцентира значимостта на съвпадението на кръвните групи по време на кръвопреливане.

Ако обещано лице получи червени кръвни кафези с антигени, които към момента не участват в неговата система, тялото му може да отхвърли и да предприеме офанзива против тези нови червени кръвни кафези.

Такава реакция може да бъде тежка и евентуално животозастрашаваща.

Кои кръвни групи са съвместими?

Съвместимост на кръвните групи

 

Важна част от кръводаряването е да се подсигурява, че някой, който получава кръв (реципиент), има съвместима кръвна група с кръводарителя (донор).

Ако получите кръв от донор, чиито кръвни кафези съдържат антигени, които тялото ви не разпознава, имунната ви система може да нападна дарените червени кръвни кафези.

Вашата кръвна група разрешава на медицинските лица да дефинират кои кръвни групи са безвредни за вас. Това им оказва помощ да схванат кои реципиенти могат безвредно да получат кръвта, която дарявате.

реклама

  • А позитивна: Можете да получите кръв, която е А позитивна, А негативна, О позитивна или О негативна.
  • А негативна: Можете да получите кръв, която е A негативна или O негативна.
  • B позитивна: Можете да получите кръв, която е B позитивна, B негативна, O позитивна или O негативна.
  • B негативна: Можете да получите кръв, която е B негативна или O негативна.
  • AB позитивен: Можете да получите всяка кръвна група.
  • AB негативен: Можете да получите кръв, която е AB негативен, A негативен, B негативен или O негативен.
  • O позитивна: Можете да получите кръв, която е O позитивна или O негативна.
  • O негативна: Можете да получите единствено кръв, която е O негативен.
Кръвна група Кръвни групи, които можете да получите Кръвни групи, за които можете да дарите
A+ A+, A-, O+, O- A+, AB+
А- А-, О- A-, A+, AB-, AB+
B+ B+, B-, O+, O- B+, AB+
B- Б-, О- B-, B+ AB+, AB-
AB+ Всички кръвни групи (универсален реципиент) AB+
AB- AB-, A-, B-, O- AB-, AB+
О+ О+, О- O+, A+, B+, AB+
О- О- Всички кръвни групи (универсален донор)

Таб. 1 (видове кръвни групи)

За да подсигуряват сигурността на реципиентите, лекарите и експертите прецизно организират процеси на тестване и скрининг, преди да разрешат на обещано лице да получи дарена кръв или плазма.

Универсален донор

Кръвна група О негативна (О-) е универсалният донор. Това значи, че човек с всяка друга кръвна група може безвредно да получи вашата кръв.

Не съдържа никакви антигенни маркери, които други кръвни групи разпознават като непринадлежащи. Кръв от вид О негативна се употребява най-често при незабавни случаи, когато някой се нуждае от бърза кръв.

Доставчиците преглеждат разнообразни маркери, с цел да дефинират съвместимостта на кръвната група за даряване на плазма. Плазмата е течната част на кръвта. Универсалният донор на плазма е вид АВ.

Универсален адресат

Кръвна група AB позитивна (AB+) е повсеместен реципиент.

Можете безвредно да получите кръв от всяка друга кръвна група. Вашата кръв разпознава всички евентуални антигени като безвредни, тъй че имунната ви система не се задейства.

Как се дефинира моята кръвна група?

Това е по завещание. Подобно на цвета на очите, кръвната група се предава генетично от вашите родители. Дали вашата кръвна група е вид A, B, AB или O зависи от кръвните групи на майка ви и татко ви.

Как да схвана коя кръвна група съм

Как кръвната група въздейства на бременността?

Когато двама родители имат разнообразни кръвни групи, това не подсигурява, че майката и детето ще споделят една и съща кръвна група или Rh фактор.

В случаите, когато майката има Rh-отрицателна кръв, до момента в който детето има Rh-положителна кръв, евентуални опасности могат да зародят по време на бременност и раждане.

По време на бременност малко количество от алените кръвни кафези на плода може да премине през плацентата и да навлезе в кръвния поток на майката, което води до развой, наименуван сенсибилизация, при който анти-RhD антитела се развиват в плазмата на майката.

Може да възникне безпокойствие, в случай че тези антитела разпознаят „ непознат “ антиген в кръвните кафези на плода, което води до имунен отговор, при който антителата нападат алените кръвни кафези на плода.

В някои случаи това може да докара до тежка жълтеница и евентуално да аргументи увреждане на мозъка.

За да се попречи на майката да генерира това антитяло и да се смекчи въздействието на сенсибилизацията върху плода, може да се приложи инжекция с анти-RhD имуноглобулин G.

Като превантивна мярка, в случай че една жена има Rh-отрицателна кръв, лекарят може да обезпечи анти-D имуноглобулин на 28 и 34 седмица от бременността.

Пренаталното кръвно проучване може да оцени евентуалните опасности, като дефинира дали кръвната група на плода подхожда на тази на майката.

Как се наследяват кръвните групи?

Вие наследявате кръвната си група по същия метод, по който наследявате цвета на очите си – от вашите биологични родители.

Както ABO гените, по този начин и Rh факторите идват от вашите родители. Поради многото вероятни комбинации може да нямате тъкмо същата кръвна група като родителите си.

Може ли кръвната ви група да се промени?

Обикновено ще имате една и съща кръвна група през целия си живот.

В редки случаи обаче кръвните групи могат да се трансформират. Промяната нормално е обвързвана с неповторими условия, като да вземем за пример трансплантация на костен мозък или при избрани типове левкемия или инфекции.

Не всички от тези промени в кръвната група са непрекъснати.

Тестване за кръвна група

Кръвната група на обещано лице може да бъде избрана посредством кръвен тест, който нормално се прави от доктор, като се употребява дребна проба, взета от ръката на индивида.

В лабораторни условия ще се комбинира кръвната проба на индивида с три обособени субстанции, всяко от които съдържа антитела А, антитела В или Rh фактор.

Тези антитела ще провокират разнообразни реакции. Наблюдението на тези реакции разрешава да се откри кръвната група на индивида.

Хранене съгласно кръвната група

Хранене съгласно кръвната група допуска, че вашата кръвна група диктува храните, подобаващи за реализиране на положително здраве.

Питър Д’Адамо, доктор натуропат, в началото създал този хранителен проект.

Концепцията се върти към теорията, че потреблението на храни, съдържащи несъвместими лектини (вид протеин) за кръвната група на човек, може да докара до аглутинация, срастване на кръвни кафези и след това да аргументи здравословни проблеми като сърдечни болести, проблеми с бъбреците или рак.

И въпреки всичко няма научна аргументация, свързваща кръвната група на индивида с нуждата от отбягване или консумация на избрани храни.

Ако решите да се придържате към този режим, уверете се, че вашата диета включва разнороден набор от храни, с цел да отговори съответно на вашите хранителни условия.

Заключение

Системата за кръвни групи ABO е най-признатият способ за категоризиране на кръвните групи, включващ осем съществени вида.

O позитивна е най-разпространеният, до момента в който AB негативният е най-рядко срещаният.

За да се предотвратят затруднения, кръвната група на индивида, нуждаещ се от кръвопреливане, би трябвало да е съвместима с тази на донора.

Докато кръводаряването е инструмент за спасяването на животи, приемането на кръв от несъответстващ тип може да докара до животозастрашаващи последствия.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР