В доклад на Съвета за сигурност на ООН се констатира,

...
В доклад на Съвета за сигурност на ООН се констатира,
Коментари Харесай

Ал Каида се възражда в Афганистан с нови тренировъчни лагери и ислямски училища

В отчет на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се установи, че откогато талибаните възобновиха ръководството на Афганистан през 2021 година, страната още веднъж се е трансформирала в леговище за терористични организации.

" Ал Каида " се възражда в Афганистан при ръководството на талибаните, като основава осем нови подготвителни лагера дружно с пет медресета - ислямски просветителни институции - в цялата страна, разкрива отчет на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от края на януари, заяви вестник " Джерусалем пост ", представен от Българска телеграфна агенция.

Докладът, направен от комисията на Съвета за сигурност, основана за наблюдаване на " Ал Каида ", показва, че талибаните не са спазили обещанието си към Съединени американски щати, посочено в съглашението от Доха, да пресечен връзките си с терористичната формация и че двете организации не престават да са близки, отбелязва телевизия Си Би Ес.

Година след завладяването на Кабул от талибаните Съединени американски щати убиха тогавашния водач на " Ал Каида " Айман аз Зауахири с удар от безпилотен аероплан в дипломатическия квартал на Кабул. Той се намираше в къща за посетители, принадлежаща на министъра на вътрешните работи на талибаните, който е и водач на свързаната с талибаните мрежа " Хакани " - Сираджуддин Хакани.

" Присъствието на високопоставени фигури от " Ал Каида " в страната не се е трансформирало и групировката продължава да съставлява опасност в района и евентуално отвън него ", се предизвестява в отчета на Организация на обединените нации. В него обаче се отбелязва, че съгласно неговата оценка " понастоящем групировката не може да възнамерява комплицирани офанзиви на далечно разстояние ".

Анализаторите считат, че " Ал Каида " в този момент е доста по-слаба организация, в сравнение с беше преди, и мнозина се съмняват, че талибаните биха позволили дейности, които биха заплашили филантропичната помощ, предоставяна от Съединени американски щати на Афганистан, която продължава да е от жизненоважно значение за попречване на филантропична рецесия в страната.

" Има ли лагери за образование в Афганистан? Напълно е допустимо. Но потенциалът им да поразяват цели отвън непосредствения южноазиатски район е най-малък ", споделя пред Си Би Ес ветеранът анализатор на районната политика Торек Фархади. " Талибаните внимават да не позволен развиването на сходни действия, защото са в контакт с американските управляващи. "

" В момента Съединени американски щати са най-големият филантропичен донор в Афганистан посредством Организация на обединените нации, само че в последна сметка тази поддръжка докара до отбягване на по-нататъшна филантропична рецесия в страната. Талибаните признават тази скъпа поддръжка от страна на Съединени американски щати и няма да рискуват да нарушат тази договореност. "

Си Би Ес отбелязва изказването на специфичния общоприет контрольор на Съединени американски щати за възобновяване на Афганистан, че от август 2021 година насам интернационалната общественост е предоставила на Афганистан помощ в размер на минимум 2,9 милиарда $, от които към 2,6 милиарда $ са предоставени от държавното управление на Съединени американски щати.

В отчета се показва, че лагерите за образование са ситуирани в разнообразни провинции, в това число Газни, Лагман, Парван и Урузган. В него се изброяват и местата, употребявани от " Ал Каида " за напредване на нейни бойци към и от прилежащ Иран, и се показва, че в долината Панджир, северно от столицата Кабул, е основана нова база за депозиране на оръжие.

" Групировката поддържа скривалища за улеснение на напредването сред Афганистан и Ислямска република Иран в провинциите Херат, Фарах и Хелманд, като има и спомагателни скривалища в Кабул ", се споделя в отчета.

" Това настаняване на " Ал Каида " в границите на Афганистан удостовери отдавнашните опасения, изразявани от доста наблюдаващи, по отношение на това, че страната още веднъж се трансформира в леговище за терористични организации при ръководството на талибаните ", споделя пред американския уебсайт " Медиа лайн ", отразяващ събитията в Близкия изток, Шахин Модарес, анализатор по интернационална сигурност, профилиран в Иран, обвързван с мозъчния концерн Център за Близкия изток и световния ред (Center for Middle East and Global Order).

Модарес съобщи, че " Ал Каида " и талибаните, които още веднъж поеха ръководството на Афганистан през 2021 година, откакто водените от Съединени американски щати съдружни сили напуснаха страната, имат обща история на съдействие и идеологическо сходство. Той съобщи, че по време на въстанието си против съдружните сили двете организации са поддържали надълбоко вкоренени връзки, които се базират на общия джихадистки светоглед и взаимната поддръжка за задачите на другата организация.

Силвия Болтук, ръководещ шеф на платформата за бизнес и геополитическо разузнаване SpecialEurasia, съобщи пред " Медиа лайн ", че политическата неустойчивост в Афганистан след завръщането на талибаните е основала удобна среда за обновяване на терористичните интервенции.

" Налице е забележителна ескалация на терористичните офанзиви - от крайпътни и самоубийствени бомби до ракетни и минометни обстрели, пряк обстрел, отвличания и закононарушения с принуждение ", сподели Болтук и добави, че доста от случаите, ориентирани към религиозни обекти, се случват по време на религиозни празници.

Модарес съобщи, че с изключение на историческите връзки и идеологическите сходства сред двете групировки, наличието на " Ал Каида " дава на талибаните стратегически преимущества, в това число достъп до опитни бойци, оперативна експертиза и евентуално въздействие върху районната динамичност.

Ситуацията на границата сред Афганистан и Иран е напрегната от няколко години, като двете ислямистки държавни управления, едното сунитско, а другото шиитско, си насочат взаимни обвинявания, като всяко от тях твърди, че другото преследва и не пази етническите им малцинства. Напрежението се ускорява и от дългогодишния спор за река Хелманд.

Модарес означи, че евентуалният интерес на " Ал Каида " към основаване на бази в Иран отразява стратегически план, ориентиран към възстановяване на оперативните ѝ качества и разширение на обсега ѝ отвън Афганистан.

" Географската непосредственост на Иран до Афганистан, съчетана със комплицираната геополитическа динамичност, дава на " Ал Каида " благоприятни условия за основаване на логистични центрове, набиране на нови членове и съгласуване на трансгранични действия ", сподели той.

Притежаването на бази в Иран може да послужи на " Ал Каида " за голям брой цели. Според Модарес те включват улеснение на напредването на бойци, достъп до запаси и мрежи за поддръжка, както и определяне на наличие в район със забележителна стратегическа стойност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР