В Добрич може да бъде обявено частично бедствено положение, ако

...
В Добрич може да бъде обявено частично бедствено положение, ако
Коментари Харесай

Добрич трети ден без вода, властите са в готовност да обявяват частично бедствено положение

В Добрич може да бъде оповестено отчасти бедствено състояние, в случай че до 20.00 часа довечера водоподаването в града не бъде възобновено. Това стана ясно след изключително съвещание на Щаба за осъществяване на Общинския проект за отбрана при бедствия. Авария на Помпена станция Приморци в петък следобяд остави без вода добричлии трети следващ ден.

От общината имат подготвеност да разположат водоноски на четири места от 17.00 часа този следобяд – в  кв. ”Христо Ботев ” пред  „ Джеронимо ”, в  кв. ”Балик ” – на пазара сред улиците  „ Христо Ботев ” и „ Орфей ”, над Спортното учебно заведение в кв. ”Дружба ” до уширението на ул. ”Никола Петков ” и на паркинга на пл. ”Тракийски ”. Осигурената вода ще е единствено за хигиенични, а не за питейни потребности, прецизират от общината. От БЧК е изискана информация за готовността им да доставят вода за питейни потребности на популацията, осведоми кметът Йордан Йорданов.

„ Поставяме си период до 20.00 часа през днешния ден, в случай че повредата не е отстранена и водоподаването в града не е възобновено, да обявим отчасти бедствено състояние. Това значи, че ще се наложи да преустановим активността на детските градини и ясли за утрешния ден ” – акцентира кметът на Добрич. От думите му стана ясно още, че в ДКЦ – 1 има задоволително налягане на водопровода за естественото действие на здравното заведение. В ДКЦ – 2 има лимитирана активност и запаси от водни ресурси за 4 часа в утрешния ден при опазване на днешната обстановка. В МБАЛ – Добрич има вода с по-ниско налягане, само че разчитат на авариен потенциал от хидрофори.

Технически проблеми с остарялата водоснабдителна система са повода за зачестилите в последно време повреди, изясни създалата се обстановка Павел Павлов – основен инженер във ВиК – Добрич. Той акцентира, че помпена станция Приморци е най-важната помпена станция за Добрич. В нея се събира вода от помпените станции Плачи дол, Стрелбище, Минково, Оброчище и от лични сондажи, след което се препомва на резервоара на водоем 16 хиляди, ситуиран на 5-ти километър.

„ Основното количество вода за Добрич идва от ПС Приморци. Алтернативното решение е да бъде доставено половината от нужното количество вода от система Шабла и това вършим сега. Доставяме към 24 хил.кубика вода на денонощие за отчасти да обезпечим града с водоснабдяване. За информация – градът потребява  от 48 до 50 кубика вода на денонощие, т.е. сега покриваме единствено половината ” – осведоми инж.Павлов.

Той бе безапелационен, че техническата повреда за премахване на повредата би лишила не повече от 5-6 часа, само че казусът е с източването на водата. „ Водопроводът от ПС Приморци до 5-ти километър е към 6 км и съдържа в себе си 1 800 кубически метра вода, които се изляха в продължение на 40 часа. На този тръбопровод имахме и друга повреда, която е в непросредствена непосредственост на контролно-пропусквателен пункт –то на Бранище. Тя към този момент е отстранена, чакаме да приключим работата пред ПС Приморци и да почнем да пълним системата и да подаваме вода към водоема. Убеден съм, че до тази вечер ще сме съумели и ще избегнем заплахата от оповестяване на отчасти бедствено положения в Добрич ” – акцентира инж.Павлов.

От община Добрич оповестиха, че настояща информация за това дали ще бъде оповестено отчасти бедствено състояние от на следващия ден в Добрич ще бъде подавана на уеб страницата на общината и посредством локалните медии.  От кметството ще водят диалози с водното сдружение и отрасловото министерство за евентуално  компенсиране на потребителите, поради честото прекъсване на водата в Добрич.

Междувременно недоволни от зачестилите в последно време повреди по водопроводната мрежа, от непрекъснатото прекъсване на водата и ниското налягане добричлии започнаха да се провеждат за всеобщ митинг. При състояние, че водоподаването не бъде възобновено до тази вечер, те заплашват, че ще излязат да стачкуват пред постройката на ВиК още в неделната вечер.
 Зам.-кметът на Добрич арх.Боян Коларов / в ляво/ и ръководителят на Общинския щаб за отбрана при бедствия Дарик Добрич
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР