В дните преди началото на Европейския музикален фестивал Варна, който

...
В дните преди началото на Европейския музикален фестивал Варна, който
Коментари Харесай

Йоанна Русева и Гийом Венсан за концерта, с който ще открият Европейския музикален фестивал Варна 2023 на 23 март

В дните преди началото на Европейския музикален фестивал Варна, който стартира на 23 март, солистите Йоанна Русева, цигулка, и Гийом Венсан, пиано, интензивно репетират с Български камерен оркестър - Добрич, под палката на маестро Арто Чифчиян. В Градската художествена изложба на Варна те ще солират на откриването на фестивала в Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди.

И двамата млади солисти към този момент заслужиха високите оценки на експерти и аудитория в Австрия и Франция. Имат забележителни триумфи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти и към този момент се постановиха като експерти със завладяващо влияние на европейската камерна сцена.

Между подготовките двамата инструменталисти бяха общителни да отговорят на въпросите на Нина Локмаджиева:

Как се роди вашето театрално партньорство, по какъв начин се чувствате дружно на камерния подиум и какво цените във вашия сътрудник като музикант и човек?

Йоанна Русева: Нашето партньорство се зароди преди съвсем три години, когато Гийом завършваше Виенския университет по музика и театрално изкуство, където и аз към момента изучавам. От първия миг, когато започнахме да свирим дружно, незабавно си допаднахме и като музиканти, и като другари. Той е необикновен пианист с изключителна френска подготовка и необикновен артистизъм. Винаги узнавам доста от него по време на взаимните ни планове. Като театрално дуо се усещаме доста щастливи, когато свирим дружно. Той сега живее в Париж, само че това не пречи на нашето музикално партньорство. Свирим постоянно, вършим записи и сме доста положителни другари, което доста подкрепя театралните ни изяви.

Гийом Венсан: Ценя извънредно доста естествения инстинкт към музиката на Йоанна, нейната фикция. Според мен класическите музиканти са прекомерно съществени и не постоянно съумяват да се забавляват на сцената. Докато двамата с Йоанна съумяваме да се вдъхновим един различен и да свирим с доста фикция по време на подготовка и на сцената.

Вие музицирате всекидневно във Виена. Какво е чувството от контакта с виенската аудитория и с българската в София и Варна? Какви разлики откривате в реакциите?

Йоанна Русева: Аз считам, че българската аудитория е много по-музикално образована, в смисъл, че е доста интуитивна и доста топла. Бих споделила, че българската аудитория отива с отворено сърце на концерт и слуша извънредно задълбочено и с огромен интерес. Смятам, че на всички места чувството на сцена е прелестно, само че за мен персонално свиренето в София, Варна, Добрич е по-специално.

Гийом Венсан: За мен публиките във Виена и Париж много си наподобяват, хората слушат много съсредоточено. А българската аудитория реагира с огромен възторг и посреща изпълнителите с повече усмивки и топлина.

Вие и двамата имате към този момент своето място на европейската сцена, само че в същото време продължавате да носите слънчевия ореол на млади гении. Как се насочихте към концерта на Менделсон, към който протягат ръка и доста зрели актьори?

Йоанна Русева: Двойният концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър на Менделсон, който прочее може да се извърши и с цялостен състав на оркестъра, е една доста ранна творба на композитора. Менделсон е бил единствено на 14 години, когато го е написал. Концертът носи една невероятна прохлада и макар че на моменти има може би една по-семпла конструкция, е доста виртуозен и е огромно наслаждение да се извършва. Ние с Гийом искахме доста да изсвирим нещо дружно с оркестър и концертът на Менделсон беше най-хубавият избор.

Гийом Венсан: За мен това е един доста въодушевяващ концерт и макар че съм изпълнявал доста творби на Менделсон, не съм имал опцията да изсвиря тъкмо този концерт до в този момент. Щастлив съм, че и за двама ни това е ново произведение, което внася прохлада и наслада в интерпретацията.

Вие към този момент направихте подготовка с Български камерен оркестър Добрич. Какви са първите ви усещания, ще се получи ли взаимното ви осъществяване?

Йоанна Русева: Оркестърът е прелестен, аз съм имала опцията да изсвирвам и различен път с тях. Разбираме се доста добре и музикално. Диригентът, маестро Чифчиян, управлява отлично оркестъра. И двамата с Гийом сме с доста положителни усещания.

Гийом Венсан: Изключително ми хареса великодушния тон на оркестъра, контактът ми с тях беше прелестен още от първата подготовка. Работя за пръв път с тях, само че съм благополучен за опцията.

Какво ви следва след Варна? Има ли някакво особено предизвикателство, което бихте желали да си поставите за идващите години, за още по-голямо израстване, нещо, което доста желаете да изсвирите?

Йоанна Русева: На мен ми предстоят няколко рецитала във Виена и Будапеща, които са с много по-различна стратегия. През май и юни ще имам концерти с камерни ансамбли. Също по този начин имаме проекти с Гийом за рецитални стратегии. Имаме концепция да изсвирим този концерт на Менделсон и в София през идната година. Предстоят ми и два плана със Софийската филхармония, един съвременен концерт през юли, ще изсвирвам и Първия концерт на Прокофиев през идващия сезон. Надявам се да не преставам да работя по този начин, както досега и да пораствам по всеки един вероятен метод, личностно и професионално, и да продължаваме да творим с Гийом, защото това доста ме въодушевява и се усещам щастлива да имам опцията да изсвирвам с него, да записваме дружно. В тази връзка, предстоят ни няколко записа, както и концерт в Париж.

Гийом Венсан: Подготвям соло план с всички пиеси на Рахманинов, с който ще вземам участие на няколко огромни френски фестивали през идващите няколко месеца. Предстоят ми и концерти с оркестър във Франция. Надявам се да продължим да работим с Йоанна като дуо и да построяваме нови стратегии, концерти и записи.

Впрочем, по какъв начин се чувствате в този момент във Варна през зимата, отвън сезона за плаж и море?

Йоанна Русева: Варна е извънредно хубав град и аз съм безпределно щастлива да съм тук, както и Гийом, който се влюби в града, когато пристигна за пръв път за Европейския музикален фестивал предходната година. Много сме щастливи и признателни на шефа на фестивала Мария Кондова за невероятната поддръжка и за поканата да гостуваме още веднъж на този прелестен конгрес. И че имаме опцията да прекараме няколко леко хладни, само че хубави дни във Варна.

Още за концерта на 23.03. от 19.00 ч. в Градската художествена изложба открийте тук:

Билети – 15 лева, от уеб страницата и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР