В дните 5-7 октомври ще се състоят заключителните събития, с

...
В дните 5-7 октомври ще се състоят заключителните събития, с
Коментари Харесай

100 години Регионална библиотека в Шумен

В дните 5-7 октомври ще се състоят заключителните събития, с които през актуалната 2022 година Регионалната библиотека „ Стилиян Чилингиров ” в Шумен отбелязва своя 100-годишен празник.

Началото на празничната стратегия e на 5 октомври, когато в 17:30 ч. при свободен вход ще бъде открита фотодокументалната галерия „ Моите съвременници: Литературните другарства на Стилиян Чилингиров ”. Изследвайки част от документалното завещание, оставено от патрона на шуменската библиотека – писателя и държавник Стилиян Чилингиров, изложбата споделя за известни и по-слабо познати персони от литературния и културния живот на България през първата половина на XX в., персони, с които Чилингиров е поддържал другарски, литературни или публични връзки.

Акцентът в празничната стратегия е на 6 октомври, когато за своите посетители библиотеката провежда показване на документалния филм „ Пазител на духа и знанието: Шуменската библиотека „ Стилиян Чилингиров ” на 100 години ” и дискусионна среща, отдадена на четенето, с присъединяване на проф. Диана Борисова от НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ”, доцент доктор Юрий Проданов от ШУ „ Епископ Константин Преславски ”, доцент доктор Румен Бостанджиев от Центъра по филантропични науки на Бургаския свободен университет, Минчо Николов от Института за модерна логика на психиката в Стара Загора, Светлозар Желев – шеф на Националния център за книгата в НДК, Александър Кръстев – основател на уеб страницата за книги и четене „ Аз чета ” и на цифрова организация „ BookMark ”.

Събитието в празничната стратегия, проведено както за гостите на библиотеката, по този начин и за шуменската общност, е светлинно-музикалният театър, сплотяващ най-новото „ Меджик лазер шоу ” на „ Дани лазер шоу ” и маг Икар и ефектните музикални тълкования на струнен квартет „ Интро ”. Зрелищният театър с ефектно синхронизиране на тон и светлина ще стартира в 19:30 ч. на 6 октомври пред централния вход на библиотеката. На 7 октомври библиотеката провежда стратегия за своите посетители.

Във връзка със събитията по честването на своя празник в дните от 6 до 7 октомври Република България „ Стилиян Чилингиров ” няма да работи с читатели.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР