В днешно време, когато почти всеки човек от планетата притежава

...
В днешно време, когато почти всеки човек от планетата притежава
Коментари Харесай

Спрете ли да пишете на ръка, ще навредите на мозъка ви

В днешно време, когато съвсем всеки човек от планетата има компютър, таблет или телефон, а може би и трите, доста мъчно бихме си показали живота ни без актуалните технологии. Без докосването на клавиатурата. Без интернета на телефона. Без чатовете с другари или писането на незабавни имейли до шефа. Преди всички тези софтуерни новости да станат част от всекидневието ни, хората разчитаха единствено на уменията си да пишат с писалка върху лист хартия.

Кореспонденцията сред другари се поддържаше постоянно, написана на ръка върху пощенски картички, изключително когато пътувахме по-далеч, с цел да напомним на нашите близки, че сме живи и здрави, и в сигурност. Съвременното общество все по-рядко си записва бележки или изпраща писма на околните си, нали!?

Оказва се, обаче, че писането на ръка, преди постоянно срещана процедура, която в този момент оставихме на назад във времето в интерес на клавиатурите, екраните и виртуалната преписка, е активност, която носи безчет изгоди за нашето тяло и разум.

„ Почеркът задейства три области на мозъка ни - моторната, зрителната и когнитивната, задейства доста невронни мрежи и затова усъвършенства познавателната ни дарба ”, споделя доктор Марта Очоа, началник на отделението по неврология в университетската болница HM в Мадрид. Тя акцентира значимостта на тази активност при децата, защото им оказва помощ да развият на процедура фината моторика, както и координацията сред ръцете и очите.

От своя страна психологът от Института Centta Силвия Синтрано акцентира, че на психическо равнище почеркът е превъзходен прочувствен канал, улесняващ изразяването без ограничаване. И акцентира, че писането ни оказва помощ да бъдем по-креативни и да организираме по-добре концепциите си, даже да осъзнаваме по-ясно нашите усеща и да взимаме добре осъзнати решения.

Активирането на паметта е едно от най-важните преимущества на почерка. Тази активност подтиква семантичната памет или складът, в който съхраняваме всички наши познания за света. Ето за какво, когато пишем, не мислим единствено за самите думи, а върху това по какъв начин да ги напишем и даже по какъв начин да придвижим ръката върху листа, до момента в който държим химикалката.

Според психолога Силвия Синтрано писането на ръка може да бъде от изгода за нервни или тревожни хора, тъй като им оказва помощ да отстраняват дразненията на външната среда и да се съсредоточат върху вътрешните си мисли. Помага им да осъзнаят факторите, провокирали тревогата.

Въпреки че дейностите, които понижават умствената ни работа, улесняват живота ни, в дълготраен проект те са контрапродуктивни, изключително при възрастни хора или такива с когнитивно увреждане.

„ Когато има телефони, човек към този момент не запаметява номера или адреси. Поради съществуването на компютър или таблет, който написа за нас, губим серия от когнитивни, двигателни и образни умения, които към този момент не упражняваме ”, споделя доктор Марта Очоа. Според нея, всички тези умения могат да бъдат обезщетени, в случай че отделяте няколко минути дневно в писане на мисли, изречения или на писма. Освен това, всяко занимание, което подтиква потреблението на езика като решение на кръстословици, игри на думи, викторини, редене на пъзели и други занимания, оказва помощ на паметта.

Според психолога Силвия Синтрано от Института Centta писането на писма може да ви помогне да разрешите траял дълго във времето спор с ваш другар. Причината е, че до момента в който се изразявате документално, по-добре сортирате своите усеща и мисли.

„ Писането е безмълвен израз на това, което не може да бъде изразено на глас заради липса на принадлежности или поради невъзможността да се приказва с другия човек ”, споделя Силвия Синтрано. По думите й, при такава преписка пишещият получава прочувствено облекчение, без значение дали писмото ще бъде изпратено на получателя или ще остане забравено върху бюрото.

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР