В днешно време има изключително много фактори, които влияят негативно върху

...
В днешно време има изключително много фактори, които влияят
негативно върху
Коментари Харесай

Периодичното гладуване при вируси

В днешно време има извънредно доста фактори, които влияят негативно върху имунната ни система и затова ни вършат уязвими към заболявания и вируси. Вместо запасяване с консерви и тоалетна хартия, би трябвало да се фокусираме върху укрепване на имунната система по колкото се може по-естествен метод.

Сред най-важните условия за здрава имунна система са вярното хранене и поддържане на естествена телесна комбинация. Именно по тази причина е важно начинът ни на живот да включва придвижване и спорт, както и пълноценна и естествена храна. Изследвания сочат, че периодическото недояждане също допринася в огромна степен за здрава имунна система. Гладуването освен я защищава от увреждане, само че също по този начин оказва помощ да се индуцира регенерацията и посредством активиране на стволови кафези.
Периодичното недояждане укрепва имунната ви система по доста способи:Намалява възпаленията и оксидативния стрес;48-120 часови гладувания покачват клетъчната резистентност на токсини; Увеличава действието на митохондриите, което ускорява клетъчното функциониране;Задейства растежа на стволови кафези, който регенерира клетките на младостта;Активира автофагия, която рециклира старите слаби кафези назад в енергия;Налага хорметичен стрес на тялото, който ни прави по-силни в бъдеще.Гладуването е физиологичен стресор, който в вярно времетраене ще укрепи цялото тяло. Чрез него тялото може да се „ нулира “.

Изследване на италиано-американският експерт в проучването на недояждане, биогеронтолог и клетъчен биолог Валтер Лонго сочи, че такова „ нулиране “ е допустимо посредством недояждане. При мишки и пациенти на химиотерапия, които не са се хранили в продължение на няколко дни, се е следило доста понижаване на броя на белите кръвни кафези. Освен това се следи и включване на сигнални пътища за хемопоетични стволови кафези (HSC), които са виновни за генерирането на кръвни кафези и имунната система.

Според Лонго, когато гладуваме, системата се пробва да спести сила и едно от нещата, които може да направи, е да рециклира доста от имунните кафези, които не са необходими, изключително тези, които могат да бъдат развалени.
„ Забелязахме, както в нашата човешка, по този начин и в животинската активност, ‘че броят на белите кръвни кафези понижава с дълготрайно недояждане. След това, когато се храните още веднъж, кръвните кафези се връщат. “
По време на недояждане, тялото стартира да активизира доста от своите вътрешни източници на гориво, като ресурси от телесни мазнини, стволови кафези, гликоген и остарели клетъчни боклуци. Някои бели кръвни клетки също се разграждат като средство за изхвърляне на ненужния материал.

Проучването на Валтер Лонго демонстрира, че продължителното недояждане има надълбоко влияние върху метода, по който тялото ви може да се самолекува. Такъв тип недояждане има много потенциални приложения, като стартираме с подсилване на имунната система срещу настинки и завършвайки с обезпечаване на по-здравословен вид за химиотерапия.
А дали да практикуваме от време на време недояждане, до момента в който сме заболели?
Гладуването покачва имунната ви система, само че въпреки всичко може да се разболеете от време на време по време на пост. По-добре е за профилактика на болесттите, отколкото за лекуване.

Гладуването може да отслаби имунната система, единствено в случай че се трансформира в непостижим стрес за тялото. Това е като всеки друг физиологичен стрес, с който имунната ни система би трябвало да се оправи. За да се приспособява тялото към стрес, гладът би трябвало да се прави в подходящ прозорец от време и да е последван от задоволително възобновяване.
Ако към този момент сте заболели, несъмнено не е целесъобразно да продължите с дълготрайно недояждане, тъй като има възможност да се влошите. Вместо това би трябвало да се придържате към дневното лимитирано време на хранене - 16/8 ч или OMAD – едно хранене дневно. Дори и да не сте заболели, тези неща са чудесни за поддържане на имунната система под надзор и увеличение на автофагията.
Какъв е резултатът на автофагията против вируси?
Процесът на разграждане на бактерии и микроби посредством автофагия се нарича ксенофагия. Бактерии като Streptococcus pyogenes или патогени като M. tuberculosis, Salmonella и Listeria monocytogenes могат да бъдат елиминирани посредством ксенофагия. Автофагията може да отбрани „ гостоприемни “ клетки от токсични артикули, генерирани от патогени, като Vibrio cholerae cytolysin, Bacillus anthracis lethal toxin, Bacillus anthracis и Helicobacter pylorivacuolating toxin. Това е много позитивно нещо и може да обезпечи отбрана против тези инфекции.

За страдание, като еволюционна контрастратегия, някои патогени са се развили, с цел да блокират автофагичната отбрана против тях и да отвлекат механизма и за лично оцеляване и напредък. Вирусите, които заобикалят или блокират автофагия, включват херпесвирус (herpesvirus), HIV-1, човешки цитомегаловирус (Human cytomegalovirus) и Coxsackievirus B3, B4. Вирусът на грип А може също да използва автофагия, с цел да се репликира. Така че има доста инфекции, които не се убиват от автофагия.

Как да гладуваме за по-добър имунитет
Какво е оптималното време за апетит за вас зависи от няколко неща:
Ако вършиме всекидневно от време на време недояждане, можете да вършиме удължено недояждане по-рядкоАко сте изложени на повече възпаления или отрови, тогава би трябвало да гладувате по-честоАко ядете модифицирана храна постоянно, тогава тялото ви би трябвало да бъде почистено  с по-дълги гладуванияАко сте с наднормено тегло, несъмнено би трябвало да гладувате и да губите мазнините допустимо най-бързо, с цел да можете още веднъж да заздравите имунната си системаАко имате някакво заболяване или медицинско състояние, тогава продължителното недояждане евентуално може да помогне то да се лекува по-ефективноАко сте физически по-активни и спортувате доста, тогава не е добре да гладувате прекомерно дълго, тъй като ще попречите на тонуса сиАко преживявате доста други стресови обстановки в живота си, тревога, емоционални проблеми или други отговорности, може да е по-трудно да гладувате. В този миг би трябвало да помислите и за това, което е по-важно - вашето здраве или тези неща, които ви излагат на стрес.Друг изключително значим миг е положителното зареждане след недояждане. Ако след края на гладуването, колкото и малко да е било (дори 24 часа), не се захраним с задоволително витамини и минерали от прясна и цяла, непреработена храна, рискуваме да отслабим имунитета и силите си. Най-добрите храни за зареждане, за поддържане на червата здрави и за предотвратяване загубата на мускулна маса, са месо, риба, яйца, ферментирали храни, някои зеленчуци и плодове (нисковъглехидратни).
Джани Ролистенова е някогашен професионален състезател и треньор в шведския народен тим по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този метод претворява в работата си пристрастеността си към здравословното хранене.Практикува от време на време недояждане, умел деятел на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в уеб страницата www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Фейсбук
Прочети изявление с Джани тук
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР