В днешно време хиляди градове са побратимени. Началото на тази

...
В днешно време хиляди градове са побратимени. Началото на тази
Коментари Харесай

Защо Сталинград и Ковънтри стават побратимени градове?

В днешно време хиляди градове са побратимени. Началото на тази традиция поставят точно Сталинград и Ковънтри.

През 1944 година руският Сталинград и английският Ковънтри стават първите побратимени градове в света. Градовете, ситуирани в разнообразни краища на Европа, са обединени от обща ужасна орис – по време на Втората международна война са съвсем изцяло унищожени.

 Ковънтри

КовънтриFox Photos / Hulton Archive / Getty Images

Първи е атакуван Ковънтри. В този огромен промишлен център се обитават голям брой авиационни промишлености, което го прави една от главните цели за Луфтвафе.

В нощта на 14 против 15 ноември 1940 година 437 немски самолета подлагат Ковънтри на масирана бомбардировка, вследствие на което три четвърти от града е опустошен: над четири хиляди къщи, множеството от промишлените предприятия, както и известната катедрала „ Свети Михаил “. Загиват 554 души, а други 865 са ранени.

 Ковънтри

КовънтриKeystone / Getty Images

Сталинград поема ужасната „ щафета “ през август 1942 година. Точно тогава постоянните немски набези на Ковънтри завършват, а на града на Волга преди малко стартират.

На 23 август четиристотин самолета на 4-ти въздушен флот устройват на сталинградците същински пъкъл на земята. Тежки високоексплозивни бомби падат върху града, разрушавайки къщите до основи, след което са хвърлени и запалителни муниции. Възникналият огнен ураган изпепелява до основи центъра на града.



„ Трябваше да преживеем доста през тази война, само че това, което видяхме на 23 август в Сталинград, ни порази като ужасяващ призрачен сън “,  маршал Андрей Еременко: „ Непрекъснато на всички места се усещаха огнено-димните форми на бомбените детонации. От зоната на складовете за нефт големи огнени стълбове се издигаха към небето и сваляха надолу като море от огън горчив и пикантен пушек. Потоци от пламнал нефт и бензин се втурваха към Волга, повърхността на реката гореше, параходи горяха на рейда на Сталинград, асфалтът на улиците и тротоарите миришеше извънредно, телеграфните стълбове мигновено пламваха като клечки кибрит



Имаше немислим звук, който раздираше въздуха с адска какофония с огромно многообразие от звуци. Свистенето на бомбите, летящи от горната страна, се смесваше с тътена на детонациите, разпадането и дрънченето на рушащи се здания, пращенето на вилнеещия огън. В този безпорядък отчетливо се открояваха стенанията и проклятията на загиващите, плачът и виковете за помощ на децата, риданията на дамите “.

 Сталинград

СталинградГеорги Зелма / Sputnik

През този ден в Сталинград умират над 40 000 души. Това, което авиацията не съумява да унищожи, е унищожено по време на яростните есенни борби по улиците на града.
Братя по тъга
 Ковънтри

КовънтриFox Photos / Getty Images

Жените на Ковънтри поддържат Сталинград още в самото начало на огромната борба. Те  към жителите на града на Волга: „ От града, раздран на части от основния зложелател на международната цивилизация, нашите сърца ни водят към вас, тези, които в този момент сте изправени пред още по-страшно кръвопролитие и страдния “.

Августовската покруса безусловно шокира жителите на Ковънтри, които също претърпяват сходен призрачен сън. През 1943 година кметът на града Емили Смит, дружно с още осемстотин дами, бродират имената си върху огромна завивка и я изпращат като подарък в Сталинград. На същата завивка са избродирани и следните думи: „ По-добре дребна помощ, в сравнение с огромно страдание “.

В отговор от Съюз на съветските социалистически републики до Англия е изпратен особено завършен албум, подписан от 36 000 дами от града. На идната година двата града публично закрепят „ връзките на дружбата “, трансформирайки се в първите побратимени градове в историята.

 Сталинград

СталинградНаталия Боде / Sputnik

През идващите десетилетия Ковънтри и Волгоград (както Сталинград става прочут от 1961 г.) откриват двустранно съдействие, разменят визити на публични лица и провеждат културни стратегии. Дори в най-трудните интервали на Студената война това другарство не стопира.

През март 2022 година, след началото на съветската специфична военна интервенция в Украйна, Ковънтри прекратява побратимените си връзки с Волгоград.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР