В днешния глобален свят се очаква трудовата мобилност все повече

...
В днешния глобален свят се очаква трудовата мобилност все повече
Коментари Харесай

Шалапатова: В днешния глобален свят се очаква трудовата мобилност да се засилва

В днешния световен свят се чака трудовата подвижност от ден на ден да се ускорява. Технологиите и дигитализацията основават нови провокации. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова по време на кръгла маса на тематика „ Процесите на българския пазар на труда и отражението им върху трендовете на трудовата подвижност на българите в Европейски Съюз и техните права “. Участие в полемиката, проведена в Министерството на труда и обществената политика (МТСП), взе и изпълнителният шеф на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу, представители на ведомства, синдикални и бизнес организации.

Добрата връзка и съгласуваност сред способените администрации в страните членки, ефикасният обществен разговор, взаимните дейности, информираността по отношение на общото европейско законодателство, поддръжката за ефикасното му използване, без значение от спецификата на националното законодателство, са от значително значение за реализиране на обективна трудова подвижност, разяснява Шалапатова. Ако вземем мъдри решения за пазара на труда през днешния ден, изключително за активирането на младежите, за отбраната на правата на българите в чужбина, за връщането на българите назад на нашия пазар, това би бил добър катализатор и за възстановяване на демографската обстановка в страната, означи също тя.

Милиони хора се придвижват сред страните в търсене на претовареност, а доста компании оферират своите услуги за работа в чужбина, удостовери изпълнителният шеф на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу. По думите му дефицитът на работна мощ и наемането на служащи от трети страни са част от въпросите, върху които би трябвало да се концентрира вниманието. Дефицитът на фрагменти е в разнообразни браншове. Опитваме се да създадем допустимо най-хубавото да засилим така наречен циркулация на работна мощ в границите на Европейския съюз, разяснява още Боянджиу. Според него би трябвало да се мисли в посока на това да се предложат тласъци за връщането на работещи българи в България.

За 2023 година посредством Европейския орган по труда успяхме да изпълним образование на 60 новоназначени инспектори, сподели изпълнителният шеф на Главна ревизия по труда (ГИТ) Екатерина Асенова. Тя сподели, че 170 работодатели в бранш „ строителство “ са взели присъединяване в самодейност по отношение на командироване на чиновници, за трудови права и за гарантиране на почтени условия на труд. Необходимо е непрестанно надграждане на познания, подготвеност и експертиза в ГИТ, работим с съвсем 700 нормативни документа, означи също Асенова. За жал, ощетените в друга страна български служащи ни алармират, когато се върнат у нас, добави тя.

По време на полемиката бе обиден и въпросът за така наречен предпазени специалности. По-рано Шалапатова и Боянджиу се срещнаха със студенти от Софийския университет " Св. Климент Охридски ". 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР