В днешния глобален свят се очаква трудовата мобилност все повече

...
В днешния глобален свят се очаква трудовата мобилност все повече
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: В днешния глобален свят се очаква трудовата мобилност все повече да се засилва

В днешния световен свят се чака трудовата подвижност от ден на ден да се ускорява. Технологиите и дигитализацията основават непрекъснато нови провокации пред пазара на труда. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

„ За нас е доста значимо да обсъдим дружно провокациите пред трудовата подвижност на българите в Европейския съюз и метода, по който всички ние можем да защитим техните права по-добре ", сподели Шалапатова.

Социалният министър означи, че провокациите затрудняват освен ефикасната отбрана на правата на работещите от страна на институциите, само че и работодателите също са затруднени да ползват в най-пълна степен законодателството, чиято смяна доста постоянно е по-бавна от развиването на връзките на пазара на труда. „ В този смисъл се изисква време то да бъде приспособено към новите действителности ", акцентира Шалапатова.

В тези условия, уточни тя, положителната връзка и съгласуваност сред способените администрации в държавите-членки, ефикасният обществен разговор, взаимните дейности, информираността по отношение на общото европейско законодателство, поддръжката за неговото дейно използване във всички страни, без значение от спецификата на националното законодателство, са от значително значение, с цел да се реализира гарантиране справедливата трудова подвижност.

„ Европейският орган на труда е точно институцията, която може да поддържа в най-голяма степен държавите-членки в напъните ни да подсигуряваме правата на мобилните служащи и да предотвратяваме трудовата употреба ", счита общественият министър.

Шалапатова добави, че целият политически кабинет на министерството интензивно работи за това да се активизират всички вероятни запаси в обществото точно за посрещането на тези провокации. „ Ние имаме съществено предизвикателство от позиция и на демографската обстановка в страната. Мисля, че за всички специалисти, които от години работят по тематиката за пазара на труда, е извънредно ясно едно - в случай че ние вземем мъдри решения за пазара на труда през днешния ден, изключително за активирането на младежите, за отбраната на правата на българи, които работят в чужбина и назад, в случай че успеем да осъществяваме и една сполучлива политика за противоположната подвижност, а точно връщането на българи и хора от нашата диаспора назад на нашия пазар, това би бил един доста добър катализатор и за възстановяване на демографската обстановка в страната ", съобщи тя.

Министърът на труда и обществената политика уточни, че интензивно се водят диалози по какъв начин може да се увеличи потенциала, да се осъществят конгреси, обучителни сесии, които освен да покачат потенциала на България, само че и да бъдат в интерес на страните, на които им следва присъединение към Европейски Съюз. „ Страните от Западните Балкани, за които провокациите, които ние имаме като пазар на труда, са провокации, които и те имат. И не е нужно да чакаме формалното им приемане в европейското семейство, умерено можем да ги включим във благоприятни условия те да се допрян и до нашия опит, както и да се срещнат с нашите предизвикателство и извлечени поучения ", сподели още Шалапатова и добави, че това ще ги поддържа по-бързо и сполучливо да приготвят своите системи в областта на пазара на труда, тъй че да бъдат също пълноправни членове на Европейски Съюз и по този метод да покачат качеството на живот в своите страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР