В детските градини и училищата не трябва да има камери

...
В детските градини и училищата не трябва да има камери
Коментари Харесай

Среща за видеонаблюдението в детските градини и училищата

В детските градини и учебните заведения не би трябвало да има камери за видеонаблюдение. Около това мнение се сплотиха през днешния ден на среща просветното министерство, общините, учителските синдикати и наставнически организации. На срещуположното мнение остана единствено представителят на Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система. Той съобщи, че митингите на родители против насилието в учебно заведение ще продължат.


Според просветното министерство наложително, всеобщо, 24- часово наблюдаване в детските градини и учебните заведения не може да има, тъй като то би имало извънредно отрицателен резултат. Агресията може да се пребори единствено с смяна на ценностната система, а видеонаблюдението не може да построи такава.И още- видонаблюдение може да има само там, където всички родители и всички учители са съгласни.
Даница Сачева, зам. министър на образованието и науката: Министерството на образованието и науката не предизвиква това. И не предизвиква това на първо място, тъй като това не построява доверие, тъкмо противоположното. Янка Такева, ръководител на СБУ: Синдиката на българските учители е срещу видеонаблюдението в учебно заведение и детска градина. Всичко това нарушава положителната връзка, положителните взаимоотношения.
Има и законови спънки за видеонаблюдението поради отбраната на персоналните данни.Затова през днешния ден е решено- да се сътвори антистресова стратегия за учителите и всяка детска градина и учебно заведение да изработят ограничения против насилието. С решението за видеонаблюденито не се съгласиха единствено протестиращите родители.
Васил Николов, ръководител на Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система: Нашите оферти, които сме отправили, те включват и видеонаблюдение. На този стадий няма опция най-малко съгласно обяснените законови спънки да се наложи такова, което за нас е разочароващо в последна сметка.
Затова митингите ще продължат като видеонаблюдението не отпада от настояванията, а родителите ще търсят законодателни промени за въвеждането му. Протест през днешния ден имаше в Добрич. Следващата седмица са Велико Търново и Перник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР