В Деня за безопасен интернет младежи от четири столични училища

...
В Деня за безопасен интернет младежи от четири столични училища
Коментари Харесай

Smart или cool в мрежата – киберексперти показаха на ученици как да се пазят в онлайн пространството

В Деня за безвреден интернет младежи от четири столични учебни заведения се упражняваха в основаването на мощни пароли и поддържането на добър цифров имидж

 

Как да бъдем по едно и също време smart и cool в интернет разискаха експерти в региона на киберсигурността и цифровите връзки дружно с възпитаници от 7., 8., 9. и 10 клас от столичните учебни заведения – 26 СУ „ Йордан Йовков “, 93 СУ „ Александър Тодор-Балан “, 96 СУ „ Лев Толстой “, 108 СУ „ Никола Беловеждов “. Дискусията беше проведена от Центъра за безвреден интернет в партньорство с дирекция „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП, Yettel България и CENTIO #Cybersecurity във връзка Международния ден за безвреден интернет.

 

По време на събитието специалистите дадоха значими насоки на учениците по какъв начин да се пазят в онлайн пространството и защо най-често би трябвало да внимават. Специалистът от дирекция „ Киберпрестъпност “ показа поредност от стъпки, с които всеки би се чувствал по-сигурен онлайн – инсталиране на добра антивирусна стратегия, влизане единствено в предпазени уеб сайтове, несъмнено запазване на персоналните данни. По думите му непрестанно се появяват нови способи за измами, което постанова хората да развиват цифровите си умения и да са наясно с евентуалните рискове, като даде образец с така наречен deepfake измами, набрали известност в последно време. Те употребяват подправено медийно наличие за манипулиране или генериране на образно наличие с користни цели.

Инспекторът посъветва учениците да бъдат нащрек, когато си пишат с непознати и да не реагират непринудено, а осъзнато и премислено, като акцентира, че хората, които реализират контакт през чатове, постоянно са положителни психолози и бързо схващат прочувствените проблеми на отсрещната страна. Той акцентира също, че е значимо децата да построяват личността и характера си, без да се въздействат от другите, с цел да бъдат прочувствено постоянни.

 

Тази тематика засегна и Боян Иванович, шеф „ Корпоративни връзки “ на Yettel България, като обърна внимание, че младежите постоянно са подложени на огромен обществен напън, с цел да бъдат признати и оценени от обкръжението си, което от време на време води до неправилна преценка на наличието, което качват онлайн.

 

„ Обмисляйте добре това, което споделяте в обществените мрежи през днешния ден – дали дава отговор на същността ви в този момент и по какъв начин ще се вписва в живота ви след 10 години. И постоянно помнете, че няма деяние в онлайн пространството, което да не носи риск “, означи Боян Иванович, като акцентира, че един път качено онлайн, нищо не изчезва изцяло от интернет.

Темата за сигурността онлайн е една от предпочитаните в тактиката за стабилно развиване на Yettel. Чрез начинания като Digital Scouts, част от програмата „ Безопасен интернет “, компанията оказва помощ на деца и младежи да получават нови познания за рисковете, които крие цифровото пространство, по какъв начин да ги разпознават и да се защищават от тях. През 2023 година телекомът, дружно с Центъра за безвреден интернет, съумя да ангажира над 47 000 деца и младежи с посланията за безвредно и отговорно потребление на интернет.

В рамките на полемиката Боян Иванович уточни, че програмата ще продължи и през 2024 година с фокус освен върху децата, като най-уязвимата част от обществото, само че и към възрастните.

Експертът по киберсигурност Константин Веселинов, ръководещ шеф на CENTIO #Cybersecurity, в детайли обясни какво съставляват фишинг измамите и напомни потребността от мощни пароли за предотвратяване в мрежата. Той посъветва учениците да бъдат „ смарт “ и да обмислят добре дейностите си. „ Важно е да взимате верни решения и да сте сигурни в себе се, да се познавате и да мислите сериозно. Това се отнася както за живота ви офлайн, по този начин и за онлайн света ви “, сподели Константин Веселинов.

Събитието приключи с интерактивния куиз Digital Scouts, в който учениците имаха опция да ревизират знанията и уменията си посредством разнообразни просветителни игри. Младежите се упражняваха в основаването на мощни пароли, разпознаваха подправени вести и предлагаха метод за справяне с проблеми от действителни обстановки в интернет.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР