В деня, в който започва българското председателство на Европейския съвет,

...
В деня, в който започва българското председателство на Европейския съвет,
Коментари Харесай

Парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на Черноморието 


В деня, в който стартира българското председателство на Европейския съвет, Народното събрание като втора точка ще гласоподава безконечното удължение на строителните позволения на земеделските земи, предизвестява в писмо до редакцията ни, обединението от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “

С преходни и заключителни разпореждания на Закона за посевите и посадъчния материал се оферират промени в Закона за опазването на земеделските земи, които доста улесняват тяхното застрояване и удължават за безконечни времена дадените в предишното строителни позволения, чийто период беше към този момент изминал.

С това Народното събрание дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие, където голям брой земи бяха с променено предопределение, само че не можеха да се употребяват заради приключването на периода на строителните им разрешителни. В това число са и най-фрапантните заменки на дюни по Черноморието (виж детайлности на http://forthenature.org/cases/9).

Тази корекция е извънредно скандална, тъй като я няма в първичния текст на Закона за посевите и посадъчния материал и се появява по време на неговото второ четене в комисия в джука форма. Няма подадени претекстове за тези промени и тяхната аргументация. Така обществото на процедура ще бъде сложено пред приключен факт!

Промени в едни закони посредством преходни и заключителни разпореждания на други закони, бяха основна корупционна процедура на Тройната коалиция, която преди години беше съществено подложена на критика от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, тогава в съпротива. В момента с измененията в Закона за посевите и посадъчния материал се вършат промени в текстовете на Закона за запазване на земеделските земи, Закона за лова и запазване на дивеча, Закона за горите, Закона за виното и спиртните питиета, Закона за отбрана на растенията и други, като поправките в тях нямат никаква връзка с главния закон. От 52 страници оферти за второ четене, 9 страници са с оферти по Закона за посевите и посадъчния материал и 43 страници са отдадени на другите закони!

Коалицията „ За да остане природа в България “ се обръща към Народното събрание с настояването поправките в Закона за запазване на земеделските земи да бъдат отхвърлени и един път вечно да се прекрати практиката да се гласоподават закони в преходни и заключителни разпореждания, които изобщо не касаят обсъждания сега закон.

Пълната бистрота на работата на Народното събрание е единственият механизъм сега, който може да предотврати корупцията там.

В случай, че тези ремонти бъдат признати, природозащитните организации ще се извърнат към президента Румен Радев с молба за негово несъгласие.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР