В деня, в който разбра, че умира, тя ме извика

...
В деня, в който разбра, че умира, тя ме извика
Коментари Харесай

Живанши към Одри: „Станах известен благодарение на теб“

„ В деня, в който разбра, че умира, тя ме извика в швейцарския си дом и ме одобри в спалнята си, където лежеше тежко болна последните месеци:- Имам подарък за теб. Отвори тази кутия.Под копринената хартия имаше палто, което тя ми даде с думите: „ Ако в миналото се почувстваш печален, мой Юбер, наметни го на раменете си и си кажи, че това съм аз, Одри, която те прегръщам, с цел да те утеша. “Юбер дьо Живанши(20.02.1927 - 10.03.2018)
В един парещ летен ден на 1953 година 26-годишният Юбер дьо Живанши чака значим посетител в фешън къща Givenchy на авеню Алфред дьо Вини в Париж. На сутринта секретарката му го е уведомила, че ще пристигна „ мис Хепбърн “. Юбер е благополучен: самата Катрин Хепбърн, звездата от кино лентата „ Реброто на Адам “, ще уважи скромната му личност с внимание! Младият дизайнер е отворил своя фешън къща единствено преди година и към момента не е капризен от клиентелата.
В салона за посетители обаче не се появява маститата американска актриса, носителка на Оскар, а 24-годишно непознато момиче. „ Казвам се Одри - показва се тя - Одри Хепбърн “. („ Тя изглеждаше като тръстика. Слаба тийнейджърка в смешни сандали, бяла тениска, карирани тесни панталони и нелепа шапка, като гондолиер “, спомня си по-късно Юбер.)
Одри изяснява, че търси дизайнер, който да измисли рокли за новия филм „ Сабрина “. Тя желае героинята й „ да бъде облечена с френски изискан “. Живанши няма време да шие нови тоалети за непозната актриса, по тази причина й предлага тя да си избере нещо от новата му сбирка. Одри се съгласява.
Филмът „ Сабрина “ получава единствено един " Оскар " - за костюмите. Е, статуетката не отива при Юбер, а при Едит Хед, която е сътворила тоалетите за останалите герои във кино лентата. Името Givenchy даже не е упоменато във финалните надписи. 
Одри лети за Париж, с цел да се извини на дизайнера. („ Утеших я: „ Одри, с помощта на „ Сабрина “ имам толкоз доста клиенти, че нямам време да ги прислугвам. Станах прочут и не без твоята помощ “, спомня си Живанши.)
Така стартира тяхното нежно другарство.Неговата муза е Одри Хепбърн. За „ бебето Одри “, както нежно я назовава, Живанши е подготвен на всичко.


Филмът „ Закуската в Тифани “ по романа на Труман Капоти излиза през 1961 година Одри играе основната роля във кино лентата, Юбер шие дребна черна рокля за нейната героиня Холи. Това е рокля с нов дизайн, друга от каноните, заковани от мадам Шанел. По-късно Одри ще назова тази роля най-успешната в кариерата си, а Живанши ще забележи, че с помощта на тази рокля той „ стана вечен “.
За Одри той не е просто нейният персонален шивач, той е най-хубавият й другар. Той е изповедник, консултант, брат и сродна душа. Винаги може да се поплаче на рамото му. Живанши й оказва помощ да преодолее раздялата с първата си обич - артиста Уилям Холдън, който среща на снимачната площадка на „ Сабрина “.
Юбер е компактно до нея - когато Одри се омъжва за артиста Мел Ферер, когато погребва първото си дете - мъртвородено, когато кръщава сина си Шон, роден през 1960 година Живанши ушива на актрисата необикновен розов костюм за сватбата й с психоаналитика Андреа Доти...
Юбер е до Одри 42 години. Това е съюз, учреден на лоялност, схващане, самообладание и надълбоко почитание. Актрисата умира на 20 януари 1993 година от рак. На погребението й очите на Живанши са сухи. Той е изплакал всичките си сълзи, до момента в който Одри е гаснела дълго и тежко по време на заболяването. След няколко месеца той ще засади обичаните й момини сълзи на гроба й...
След гибелта на Хепбърн Живанши схваща, че не може да работи без муза. През 1995 година се пенсионира и трансферира стилната си къща на дизайнера Джон Галиано. Юбер живее в селска къща покрай Париж, работи като ландшафтен дизайнер и рядко се появява в общественото пространство. Когато го молят да опише нещо за Одри, той единствено се усмихва загадъчно: „ Тя беше невероятна жена и в действителност ми липсва. “
Някои споделят, че не може да съществува другарство сред мъж и жена - някой от двамата обезателно ще гледа на другия като на неразбираем обект на желанието и евентуален сътрудник за връзка. Но светът е цялостен с истории, които опровергават това изказване. И едно от тях е удивителното, безкористно и дълголетно другарство сред дизайнера Юбер дьо Живанши и актрисата Одри Хепбърн. Приятелство, по-здраво от любовта...
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР