В деня на Съединението, 6 септември, Националният военноисторически музей ще

...
В деня на Съединението, 6 септември, Националният военноисторически музей ще
Коментари Харесай

Анимации и любопитни експонати по случай Съединението в Националния военноисторически музей

В деня на Съединението, 6 септември, Националният военноисторически музей ще предложи на своите гости една историческа разходка 136 години обратно във времето с изложбата „ София – столица на обединена България “.

По мотив празника непрекъснатата експозиция и краткотрайните изложения на НВИМ изключително ще бъдат отворени за посещаване със общоприетото работно време (от 10 до 18 часа) и входни такси.

Каква е ролята на военните в обединителния акт, по какъв начин българите се борят за идеята пред тогавашна Европа и какви дипломатически совалки са подхванати? Каква е ролята на София в обединителния развой и по какъв начин градът се трансформира, откакто става столица на единена България? 

Отговорите на тези въпроси и доста други любопитни обстоятелства могат да бъдат научени в изложбата „ София – столица на обединена България “.
 НИМ взе участие в профилирана галерия от венециански стъклени съдове в Бургас НИМ взе участие в профилирана галерия от венециански стъклени съдове в Бургас
На 27.08.2021 година в Археологическия музей на гр. Бургас ще бъде открита галерия отдадена на резултатите от археологическите подводни прочие..

Изложбата показва знакови експонати, измежду които знамето, което бойците на майор Данаил Николаев целуват, преди да завладяват конака в Пловдив на 6 септември, хладно и огнестрелно оръжие, формени и доброволчески флагове на участниците в Съединението и Сръбско-българската война, персонални движимости на княз Александър I, на ръководителя на Народното събрание Стефан Стамболов, министъра на правораздаването Васил Радославов, министъра на войната капитан Константин Никифоров и други

Ще има анимации, които илюстрират историческите обстоятелства, и тъч-скрийн приложение, представящо ролята на институции, публични здания и частни домове от столичната градска среда.

Изложбата е осъществена в партньорство с Регионален исторически музей – София, Дирекция на музеите – гр. Копривщица, и Фондация „ Стефан Нойков “ по план, финансиран по стратегия „ Култура “ на Столична община.

 

Още от СОФИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР