В Деня на народните будители Илияна Йотова и Мая Санду

...
В Деня на народните будители Илияна Йотова и Мая Санду
Коментари Харесай

Илияна Йотова и президента на Молдова: Тараклийският държавен университет ще стане филиал на Русенския

В Деня на националните будители Илияна Йотова и Мая Санду откриха в Тараклия монумент на Васил Левски и Младежки културен център " Васил Левски "

Ще бъде взето окончателното решение Тараклийският държавен университет " Григорий Цамблак " да стане филиал на Русенския университет " Ангел Кънчев ". Това заяви молдовският президент Мая Санду, която дружно с българския вицепрезидент Илияна Йотова означи в град Тараклия Деня на националните будители, оповестиха от прессекретариата на Република България.

" Убедена съм, че един ден Тараклийският университет ще стане част от европейската университетска мрежа и ще бъде привлекателен център за доста младежи ", съобщи от своя страна вицепрезидентът Йотова. Тя уточни, че с превръщането му във филиал на Русенския университет ще притегля с разнообразни специалности младежи, които откакто завършат, да остават в своето отечество Тараклия и да го развиват.

Президентът Мая Санду още един път увери българския вицепрезидент и българите в Тараклия, че административно-териториалната промяна няма да засегне компактността на региона. В приветствието, част от което произнесе на български език, Санду посочи, че Молдова е устремена към участие в Европейския съюз и съблюдава правата на всички етнически общности. Тя благодари на България за поддръжката й по пътя на европейската интеграция.

" Приемам Вашето посещаване като самопризнание, че почитате българската общественост и ще гарантирате техните права – предпазване на българския език, проучването му в учебно заведение, развиването на Тараклийския университет и региона. Българите са най-големите съдружници на Молдова в нейното европейско развиване. Това е единственото бъдеще. Преди всичко обаче Европа е отбрана на човешки права. Там, където те не се зачитат, не е Европа. Защитата на правата на етническите общности е неизменима част от това и България ще бди те да се съблюдават ", съобщи Илияна Йотова. Тя увери българската общественост, че постоянно може да разчита на поддръжката на българската страна.

В град Тараклия българският вицепрезидент и молдовският президент откриха Младежки културен център " Васил Левски " и монумент на Апостола на свободата. Илияна Йотова благодари на карловския ваятел проф. Димитър Рашков, на

Асоциацията на българите по света за концепцията за паметника и нейното реализиране, както и на всички донори.

" Левски е знак верую на цялостен един народ. Едно от най-силните му послания към поколенията е " Гледай националната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш “. Заветите му за тъждество, независимост и правдивост са настоящи и през днешния ден. Но ние имаме тежка виновност, тъй като допуснахме в Европа в 21 век да се води братоубийствена война. Днес отсам насочваме своето обръщение за мир в Украйна ", съобщи вицепрезидентът. " Когато през 2019 година бях в Украйна, едно момиче от бесарабското село Чушмелий ме посрещна с думи, които в никакъв случай няма да не помни – " Дор език е жив, народ не умира ". Без език нямаме еднаквост, а в днешния световен свят е още по-важно да пазиш своята еднаквост, да знаеш корените си – това те прави по-силен ", уточни Йотова.

В Младежкия културен център българският вицепрезидент и молдовският президент разговаряха с възпитаници по необятен кръг от тематики.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР